Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopgebleven is bij de pers. Zo beoordeelde NRC het boek met víjf ballen!

Terug in het verleden
Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Lof in de pers
Ik kom hier nog op terug werd positief besproken door recensenten. Aldus Rob Schouten in Trouw: ‘Ik kom hier nog op terug bevat haast alles wat de vorige boeken van Rob van Essen zo geslaagd maakte. […] Het is een bedrieglijk boek waarin de diepst verborgen pijn zich pas tijdens het afsluitende hoofdstuk laat voelen.’

In NRC bejubelde Judith Eiselin het boek, en beoordeelde ze het met vijf ballen. Ze noemde het een ‘droom van een boek, zo rijk’. Eiselin: ‘Kom op dit alles vooral nog eens terug, denk je zodra je Ik kom hier nog op terug uit hebt (en dan kun je het meteen opnieuw gaan lezen, hetgeen dan niet verveelt)’.

Bo van Houwelingen van de Volkskrant over het boek: ‘Je voelt dat Van Essen écht iets wil vertellen. (…) Ik kom hier nog op terug doet denken aan De goede zoon, waarmee Van Essen in 2019 de Libris Literatuurprijs won.  Met vaste stijlelementen – mysterie, nostalgie, ironie, filosofie en humor – heeft Van Essen een originele roman geschreven.’

Libris-winnaar
Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaats in in de Nederlandse letteren, zijn oeuvre is met geen ander te vergelijken. Hem vielen de J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hier wonen ook mensen en de Libris Literatuur Prijs voor De goede zoon te beurt. Zijn roman Miniapolis verscheen in oktober 2021. Met Alleen de warme dagen waren echt debuteerde Rob van Essen in september 2022 als dichter. In november 2023 is zijn nieuwe roman Ik kom hier nog op terug verschenen.

Meer informatie over het boek is hier te vinden.

Meer nieuws

 • ‘Handleiding voor ontheemden’ van Robin Block genomineerd voor de Herman de Conickprijs 2024

  21 februari 2024

  Handleiding voor ontheemden van Robin Block is een van de zes genomineerde boeken voor de Herman de Conickprijs 2024. In totaal werden door de uitgevers 111 bundels ingestuurd. Volgens het juryrapp...

  Lees het hele bericht
 • ‘De ontdekking van Holland’ het nieuwe boek van Jan Brokken

  20 februari 2024

  ‘Het is weer een echte Brokken, geschreven in die fluwelen, beeldende stijl, soms klein en persoonlijk, dan weer breed uitwaaierend. Kunst, geschiedenis en reizen; alles waarover hij zo graag schrij...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights