‘Handleiding voor ontheemden’ van Robin Block genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2024

Handleiding voor ontheemden van Robin Block is een van de zes genomineerde boeken voor de Herman de Coninckprijs 2024. In totaal werden door de uitgevers 111 bundels ingestuurd.

Volgens het juryrapport is de kern van de bundel ‘de zoektocht naar onrecht en het recht om te bestaan en op iedere pagina is duidelijk dat de taal nodig is bij deze zoektocht. Met gebruikmaking van alle mogelijke vormen biedt Handleiding voor ontheemden plaats aan de modderstromen én het zonlicht uit het verleden: wrang, confronterend, komisch en in alle opzichten speels.’

Lees hier het volledige juryrapport.

Handleiding voor ontheemden is een intiem en meeslepend reisverhaal, met rijke beelden en subtiele humor. Block verbindt in zijn gedichten een persoonlijke zoektocht naar identiteit met een grotere geschiedenis van kolonialisme. Block spiegelt, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Tijdens zijn reis naar het moderne Indonesië komt 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven door de stemmen van en ontmoetingen met verschillende personages. Zo zijn er de eigenzinnige Javaanse oermoeder die voortdurend overhoopligt met de afstandelijke Europese voorvader, een jonge Jakartaanse influencer die haar geheimen letterlijk op haar lijf draagt en een grillige gids die de onderwereld en geestenwereld met elkaar verbindt.

De winnaar van de Herman de Coninckprijs wordt bekendgemaakt op 21 maart aanstaande, Wereld Poëziedag, bij Platform in Antwerpen. Het prijzengeld bedraagt €7.500. De jury bestaat dit jaar uit Mirjam van Hengel (voorzitter), Uschi Cop, Sophie Kok, Emma Lesuis en Steven Vanackere.

Meer nieuws

 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

  23 april 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

  Lees het hele bericht
 • 22 april: de Dag van de Aarde met de première van ‘Our Blue World’, waarin Li An Phoa (‘Drinkbare Rivieren’) een rol speelt

  22 april 2024

  Maandag 22 april was het Earth Day, de Dag van de Aarde, en ging de film ‘Our Blue World’ in première in New York. De Dag van de Aarde is een dag die in het teken staat van milieubescherming en h...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights