Kranslegging voor joodse slachtoffers van de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 bij de herdenking van de Februaristaking op 25 februari

Wally de Lang, schrijfster van het met de Holocaust Literatuurprijs 2023 bekroonde boek De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam heeft jarenlang gepleit voor een kranslegging  voor de 400 joodse mannen die bij de razzia’s die aan de Februaristaking voorafgingen opgepakt werden . Tijdens de herdenking van de Februaristaking bij de Dokwerker a.s. zondag 25 februari zal voor het eerst ook een krans gelegd worden voor deze   mannen die bij de razzia’s zijn opgepakt en later in de kampen Buchenwald,  Mauthausen en Kasteel Hartheim zijn vermoord. Op 25 februari wordt derhalve niet langer alleen de moed van de stakers herdacht, er zal ook aandacht zijn voor wat aan de staking voorafging.

‘Ik  ben heel blij met deze beslissing. Het voelt als een erkenning van het lot dat deze 400 onschuldige joodse jongemannen heeft getroffen op dat vroege tijdstip in de oorlog, slechts negen maanden nadat Duitsland Nederland was binnengevallen en anderhalf jaar vóórdat de grote deportaties vanuit Nederland begonnen. De slachtoffers van deze eerste razzia op het bezette West-Europese continent zijn inmiddels niet meer naamloos en ik zie de kranslegging als een manier om hun levens te eren en te herdenken. Het is een bevestiging van het feit dat ze geleefd en geleden hebben. In de toespraken zullen verschillende sprekers refereren aan de wrede razzia’s en het lot van de mannen.’ – Wally de Lang
 

De krans gaat gelegd worden door Rosette van Engeland-Groen (82) wier vader Simon Groen een van de opgepakte mannen was, en door haar dochter Siline de Jong die haar opa nooit gekend heeft. 

Meer nieuws

 • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

  16 april 2024

  In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

  Lees het hele bericht
 • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

  11 april 2024

  Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights