Robin Block winnaar Vlaamse Herman de Conickprijs 2024 voor poëzie

De belangrijkse Vlaamse poëzieprijs de Herman de Conickprijs 2024 is toegekend aan Robin Block voor zijn debuut Handleiding voor ontheemden. Dit werd 21 maart, Wereldpoëziedag, bekendgemaakt. Robin de Block ontving de prijs, een cheque ter waarde van €7500, tijdens een feestelijke uitreiking bij Platform Antwerpen.

Poetische reis langs plantages
In zijn dichtbundel spiegelt Block naar eigen zeggen zijn zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Zij kwamen na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland. De jury spreekt van een poëtische reis langs onder meer plantages: ‘Waar in het eerste gedicht de stem van een voorvader door de keel van de dichter galmt, blijkt gaandeweg vooral die van de oermoeder belangrijk: een oermoeder die is weggekrast op foto’s, een leven leefde van verzwegen leed. Het moment dat de dichter haar naam vindt, is een van de hoogtepunten van deze bundel, die kenmerken heeft van een magisch reisverslag, avonturenroman, datingapp, liefdesverhaal en autobiografische familiegeschiedenis, maar bovenal poëzie blijft. Met gebruikmaking van alle mogelijke vormen biedt Handleiding voor ontheemden plaats aan de modderstromen én het zonlicht uit het verleden: wrang, confronterend, komisch en in alle opzichten speels.’

Lees hier het volledige juryrapport.

Zoektocht naar identiteit
Handleiding voor ontheemden
is een intiem en meeslepend reisverhaal, met rijke beelden en subtiele humor. Block verbindt in zijn gedichten een persoonlijke zoektocht naar identiteit met een grotere geschiedenis van kolonialisme.

Hij spiegelt zijn eigen zoektocht aan die van zijn grootouders. Daarbij balanceert hij tussen verschillende culturen en nationaliteiten. Tijdens zijn reis naar het moderne Indonesië brengt hij 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven door de stemmen van en ontmoetingen met verschillende personages. Zo zijn er de eigenzinnige Javaanse oermoeder die voortdurend overhoopligt met de afstandelijke Europese voorvader. Er is een jonge Jakartaanse influencer die haar geheimen letterlijk op haar lijf draagt en een grillige gids die de onderwereld en geestenwereld met elkaar verbindt.

In totaal werden door de uitgevers 111 bundels ingestuurd voor de Vlaamse poëzieprijs. Handleiding voor ontheemden was een van de zes bundels die op de shortlist stond.

De jury van dit jaar bestond uit Mirjam van Hengel (voorzitter), Uschi Cop, Sophie Kok, Emma Lesuis en Steven Vanackere.

 

Meer nieuws

 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

  23 april 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

  Lees het hele bericht
 • 22 april: de Dag van de Aarde met de première van ‘Our Blue World’, waarin Li An Phoa (‘Drinkbare Rivieren’) een rol speelt

  22 april 2024

  Maandag 22 april was het Earth Day, de Dag van de Aarde, en ging de film ‘Our Blue World’ in première in New York. De Dag van de Aarde is een dag die in het teken staat van milieubescherming en h...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights