Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het baanbrekende huwelijk tussen Nelson Mandela en Winnie Madikizela-Mandela.

The NBCC Award wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen in de Verenigde Staten en wordt jaarlijks uitgereikt in zes verschillende categorieën. Winnie & Nelson werd door een 24-koppige jury, bestaande uit critici en redacteuren, gekozen als winnaar uit een shortlist van vijf genomineerden biografieën.

Uit het juryrapport over Winnie & Nelson: ‘Steenbergs’ diep inzichtelijke, nauwgezet onderzochte Winnie & Nelson ontmaskert de Mandelas, waarbij ze voorbij hun publieke mythos en het eenvoudigere romantische verhaal dat ze elkaar vertelden glijden, om het emotionele labyrint daaronder te onthullen. Met haar verkenning van twee radicaal verschillende benaderingen van apartheid spreekt deze prachtige biografie op ontroerende wijze over de hedendaagse strijd voor raciale gerechtigheid.’ Op 21 maart 2024 jl, tijdens een ceremonie aan de New School in New York City, ontving Jonny Steinberg de prijs.

Het huwelijk van Winnie en Nelson ging niet enkel over liefde, maar was in elk haarvat politiek – en vond vanaf het begin plaats voor het oog van de wereld. Waar Nelson afgezonderd in de gevangenis een steeds meer geïdealiseerd beeld van zijn vrouw cultiveerde, raakte Winnie juist steeds meer vervreemd van de politiek van haar gevangengenomen echtgenoot. Zonder zijn medeweten probeerde ze een gewapende machtsovername te organiseren, iets dat volgens Nelson enkel kon leiden tot een eindeloze burgeroorlog.

De Nederlandse media prezen het boek van Jonny Steinberg uitbundig. In De Volkskrant werd het boek beloond met 4 sterren. Truska Bast schreef: ‘Jonny Steinberg maakt de beladen geschiedenis van Zuid-Afrika inzichtelijk via twee van de hoofdpersonen. Kritisch en met compassie schetst hij de strijd van Nelson en Winnie Mandela.’

Herman Veenhof schrijft in Het Nederlands Dagblad: ‘Steinberg slaagt erin met kritische distantie over beide echtelieden te schrijven zonder zijn empathie voor beiden te verliezen; hun lotgevallen maken de geschiedenis van de apartheid ineens tot een persoonlijk verhaal van lijden, onvermogen, radicalisering en verbouwereerd ongeluk.’

Meer nieuws

 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

  23 april 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

  Lees het hele bericht
 • 22 april: de Dag van de Aarde met de première van ‘Our Blue World’, waarin Li An Phoa (‘Drinkbare Rivieren’) een rol speelt

  22 april 2024

  Maandag 22 april was het Earth Day, de Dag van de Aarde, en ging de film ‘Our Blue World’ in première in New York. De Dag van de Aarde is een dag die in het teken staat van milieubescherming en h...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights