Veel aandacht voor ‘Het eiland van Anna’ van Eva Vriend

Het nieuwe boek van Eva Vriend, Het eiland van Anna van Eva Vriend, is goed ontvangen in de media. De NRC gaf het boek vier ballen: ‘Eva Vriend betoont zich een ware schatgraver van een ogenschijnlijk verdwenen eilandcultuur en weet een wereld te voorschijn te brengen die voorgoed verloren leek.’ Het boek is sinds 4 april verkrijgbaar in de boekhandel.

Het eiland van Anna vertelt de aangrijpende geschiedenis van Schokland en de zoektocht naar een verloren thuis. Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor Anna en voor vele duizenden nazaten. In Het eiland van Anna laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven.

Tijd voor Max
Eva was 3 april gast in Tijd voor Max op NPO 1. Ze vertelde over de geschiedenis van Schokland, een eiland in de voormalige Zuiderzee dat halverwege de negentiende eeuw ontruimd werd. De uitzending is hier terug te kijken vanaf ongeveer 15 minuten. De prijsvraag om een boek te winnen loopt tot 10 april.

Nieuwsweekend
Zaterdag 6 april vertelde Eva Vriend bij Nieuwsweekend op NPO Radio 1 over haar nieuwe boek. Het fragment is hier terug te luisteren.

Opium
Op NPO Klassiek was Eva te gast in het radioprogramma Opium. In het gesprek met Annemieke Bosman zijn geluidsfragmenten te horen die opgenomen zijn met Anna Diender. De aflevering is online terug te luisteren.

Spijkers met Koppen
Op 30 maart was Eva Vriend te gast bij Spijkers met Koppen op NPO Radio 2. De aflevering is hier terug te luisteren.

Groene
In de Groene staat een voorpublicatie van Het eiland van Anna. Online is het artikel hier te vinden, alleen te lezen met een abonnement. De podcast over dit artikel van De Groene met Eva Vriend over Schokland en de geschiedenis van een thuis is hier terug te beluisteren.

 

Meer nieuws

 • Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’ genomineerd voor het beste boek over de geschiedenis van Limburg: De Treckpoel

  19 juli 2024

  Cobi van Baars is met De onbedoelden een van de vijf genomineerden voor De Treckpoel, een nieuwe prijs voor het beste fictie- of non-fictieboek over de geschiedenis van Limburg Cobi van Baars werd ...

  Lees het hele bericht
 • Vrijdenker van het jaar 2024: Kevyan Shahbazi

  18 juli 2024

  Keyvan Shahbazi, auteur van De Amerikaan van Karadj, wordt op 14 september a.s. uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights