Femke Deen en Ineke Huysman over ‘Moeders des vaderlands’ bij Met het oog op morgen

Femke Deen en Ineke Huysman, samenstellers van Moeders des vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden waren op 9 mei te gast bij Met het oog op morgen op Radio 1. De uitzending is  hier terug te luisteren.

De Nederlanden werden niet alleen geleid en gevormd door mannen, maar ook door een reeks invloedrijke en machtige vrouwen. Deze Moeders des Vaderlands krijgen nauwelijks erkenning voor de rol die zij speelden in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en België. Zij worden in  Moeders des vaderlands geportretteerd door 18 historici. Zo schrijft Femke Deen over Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje die een belangrijke diplomatieke rol speelde tussen Nederland en Frankrijk. En Ineke Huysman over Amalia van Solms die met Frederik Hendrik getrouwd was en veel invloed op hem had.

Moeders des Vaderlands toont deze en andere veelal vergeten vrouwen als de politieke spelers die zij waren. De vaderlandse geschiedenis zal voortaan niet alleen meer geassocieerd worden met Karel v, Willem van Oranje en Johan de Witt, maar ook met o.a. Margaretha van Parma, van Albertine Agnes van Oranje-Nassau, landvoogdes Maria van Hongarije en stadhoudersvrouw Sophie Hedwig van Brunswijk.

Meer nieuws

 • De droom van Den Haag

  21 mei 2024

  Vandaag wordt in het Vredespaleis in Den Haag De droom van Den Haag. De Haagse Vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr gepresenteerd. Hij was op 19 mei te ga...

  Lees het hele bericht
 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

  17 mei 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van d...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights