Adriaan van Dis presenteert deze zomer VPRO Zomergasten

Adriaan van Dis  presenteert dit seizoen het interviewprogramma VPRO Zomergasten.  Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is VPRO Zomergasten elke zondagavond live te zien op NPO 2.

Sinds Adriaan van Dis in 1983 debuteerde als televisiepresentator bij de VPRO, wordt hij geroemd om zijn innemende, erudiete en uitdagende gesprekken. In het bekroonde literaire praatprogramma Hier is… Adriaan van Dis scherpte hij zijn interviewtechniek tegenover gasten als Salman Rushdie, V.S. Naipaul en W.F. Hermans. Vanaf 1999 presenteerde Adriaan van Dis vier seizoenen Zomergasten. Hij maakte vervolgens de reisseries Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië.

Als schrijver heeft Van Dis een indrukwekkend oeuvre. Indië, Afrika, zijn getroebleerde jeugd en de tegenstellingen in de samenleving zijn regelmatig terugkerende thema’s in zijn werk. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd en bekroond. Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, en ontving voor zijn gehele oeuvre in 2015 de Constantijn Huygens-prijs. Het juryrapport vermeldde dat zijn werk bruist van ‘liefde voor ‘de ander’, van opmerkingsgave en nieuwsgierigheid naar diens achtergronden en motieven’.

Meest recentelijk publiceerde hij  De kolonie mept terug, Naar zachtheid en een warm omhelzen, Vijf vrolijke verhalen en KliFi. Op 11 mei 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Momenteel maakt Van Dis de podcast Van Dis Ongefilterd.

 Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen Zomergasten te maken: ‘Drie uur kopreizen met zes bijzondere Zomergasten. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.’

Hoofdredacteur VPRO Sarah Sylbing:Ik verheug me op een seizoen Zomergasten met Adriaan van Dis. Zijn nieuwsgierigheid naar de ander en zijn kwaliteit om echt te luisteren maakt hem een fijne gesprekspartner. We leven in een ongewisse tijd waarin veel wordt geschreeuwd en gevonden. Van Dis is een man die zichzelf en zijn kijk op het leven blijft bijstellen en bevragen. De dans die hij aan zal gaan met de zes gasten en de nieuwe werelden die we samen met hem zullen betreden zullen ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Wat mij betreft is hij de ideale gastheer van dit seizoen.’

VPRO Zomergasten is het drie uur durende live interviewprogramma van de VPRO. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten. VPRO Zomergasten is van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 elke zondagavond te zien op NPO 2. Het programma is al sinds 1988 een vaste waarde in de Nederlandse televisiezomer.

 

Meer nieuws

 • Astrid Haerens brengt gedichten uit ‘Oerhert’ tot leven met muzikale voorstelling

  19 juni 2024

  Na een geslaagde tournee in het begin van 2024, wordt de muzikale voorstelling Oerhert voortgezet met een reeks voorstellingen in de zomer en in het seizoen 2024-2025. Astrid Haerens, Mariske Broeckme...

  Lees het hele bericht
 • Onze boeken in het najaar 2024

  19 juni 2024

  Bekijk hier onze brochure met de te verwachten titels van de najaarsaanbieding 2024 voor fictie, non-fictie en Business Contact.

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights