‘Xerox’ van Fien Veldman genomineerd voor de Anton Wachterprijs

Fien Veldman is voor haar debuut Xerox genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 22 juni 2024 tijdens het Literair Festival Harlingen. De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter.

Xerox is een ontroerend en geestig romandebuut van Joost Zwagerman Essayprijswinaar. Het verhaal gaat over klassenverschillen in een vastlopende maatschappij en het verlangen naar menselijkheid in onszelf en de dingen om ons heen.

De overige vijf genomineerden voor de prijs zijn: Het Objectief van Martien van Agtmaal;  Een soort eelt van Rinske Bouwman; de roman W van Tiemen Hiemstra; Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens en De Beesten van Gijs Wilbrink. Er waren 99 inzendingen voor de 24e editie van de prijs. Dit jaar bestaat de jury van de Anton Wachterprijs uit Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter). De Anton Wachterprijs is vernoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk. Eerdere laureaten waren onder meer Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Ilja Pfeijffer en Simone Atanga Bekono (in 2022).

De organisatoren van de Anton Wachterprijs zijn de Bibliotheken Noord Fryslân samen met Gemeentemuseum het Hannemahuis en Van der Velde Boeken, in opdracht van de gemeente Harlingen en in samenwerking met de Vestdijkkring. Het Literair Festival Harlingen vind plaats op 22 juni in de tuin achter museum, boekhandel en bibliotheek (Voorstraat 54) in Vestdijks geboortestad. Zie hiervoor www.antonwachter.nl

Meer nieuws

 • Astrid Haerens brengt gedichten uit ‘Oerhert’ tot leven met muzikale voorstelling

  19 juni 2024

  Na een geslaagde tournee in het begin van 2024, wordt de muzikale voorstelling Oerhert voortgezet met een reeks voorstellingen in de zomer en in het seizoen 2024-2025. Astrid Haerens, Mariske Broeckme...

  Lees het hele bericht
 • Onze boeken in het najaar 2024

  19 juni 2024

  Bekijk hier onze brochure met de te verwachten titels van de najaarsaanbieding 2024 voor fictie, non-fictie en Business Contact.

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights