Astrid Haerens brengt gedichten uit ‘Oerhert’ tot leven met muzikale voorstelling

Na een geslaagde tournee in het begin van 2024, wordt de muzikale voorstelling Oerhert voortgezet met een reeks voorstellingen in de zomer en in het seizoen 2024-2025. Astrid Haerens, Mariske Broeckmeyer en Jasmijn Lootens trekken door het land met hun unieke muzikale voorstelling, gebaseerd op Astrid Haerens gelijknamige dichtbundel. Met een cello, een Roland-synthesizer, veel effectenpedalen en drie stemmen brachten zij het feministische idee van herbeginnen tot leven.

Astrid Haerens las zowel in het Engels als Nederlands voor uit haar goed ontvangen dichtbundel. Oerhert is een hypnotiserende bundel, een ‘onveilige zoektocht in taal’ over vrouwelijke belichaamde herinnering en rouw, regels en grenzen en de gewelddadige overschrijding van die grenzen. Haar minimalistische voordracht werd ondersteund door de zoemtonen van Broeckmeyer en Lootens. De combinatie van zang, muziek en poëzie zorgde voor een intense en meeslepende ervaring die de veelvoud van de vrouw benadrukte. De muziek van deze tournee is ook uitgebracht op een album: Anger’s Family Tree.

Muziekjournalist Mischa Andriessen schreef de volgende woorden over Anger’s Family Tree in Trouw: ‘Dichter Astrid Haerens is een van de opvallendste debutanten van de afgelopen jaren. Ze leest haar krachtige, fysieke poëzie heel ingetogen voor, waardoor ze opmerkelijk genoeg alleen maar krachtiger wordt. Iets vergelijkbaars gebeurt in de muziek op dit album. Die is sober op het minimalistische af, maar benadrukt daardoor juist de sensualiteit en dreiging die uit de gedichten spreekt. Dit gaat veel verder dan voorgedragen poëzie met muzikale begeleiding: Anger’s Family Tree is een ontmoeting tussen taal en muziek op het scherp van de snede.’

Meer nieuws

 • Gooi maar vol die koffer: dit zijn 4 van de 24 beste boeken van ’24 volgens de Volkskrant

  12 juli 2024

  De vakantie is begonnen, het leesseizoen bij uitstek. Wat moet er mee deze zomer? Dit zijn 4 van de 24 beste boeken van 2024 tot nu, volgens de boekenredactie van de Volkskrant. Jan Brokken: De o...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken ontvangt de Premio De Sanctis Europa

  9 juli 2024

  Op maandag 8 juli jl is in Brussel de prestigieuze Premio De Sanctis 'Europa' uitgereikt aan Jan Brokken voor zijn gehele literaire oeuvre en zijn fundamentele bijdrage aan de Europese cultuur. De Pre...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights