Indringende documentaire ‘Jan Brokken zijn oorlog’ vanaf 8 mei te zien in Amsterdam en Haarlem

Vanaf 9 mei 2025 is de aangrijpende documentaire Jan Brokken zijn oorlog te zien in De Filmkoepel (Haarlem) en vanaf 19 mei in De Hallen (Amsterdam). De film vertelt het persoonlijke en meeslepende verhaal van Jan Brokken, wiens familie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geïnterneerd in Japanse kampen in Nederlands-Indië.

De documentaire volgt de emotionele reis van Jan Brokken in zijn zoektocht naar het verleden van zijn familie in Indonesië. Het verhaal van de Brokken-familie begint als een avontuur. De ouders van Jan Brokken, jonge twintigers vol enthousiasme, vertrekken naar Celebes in opdracht van de kerk. In dit exotische landschap worden ze gezegend met twee zonen, de oudere broers van Jan. Het paradijs van de familie Brokken wordt ruw verstoord in januari 1942 wanneer Japan Nederlands-Indië binnenvalt. Jans moeder en zijn twee broers worden gescheiden van zijn vader in verschillende Japanse interneringskampen ondergebracht. Hun beproeving in de kampen duurt drie jaar en laat onuitwisbare littekens achter.

Uiteindelijk keren ze terug naar Nederland, waar Jan Brokken in 1949 wordt geboren. Als enige in het gezin zonder persoonlijke ervaring met Nederlands-Indië en de gruwelen van de interneringskampen, kan hij echter niet ontsnappen aan de diepgaande invloed van deze geschiedenis op zijn leven. Zijn boeken en deze film brengen generaties samen in de reflectie op een traumatische, maar essentiële bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

In dit jaar van 80 jaar bevrijding wordt met deze documentaire stilgestaan bij een vaak onderbelicht aspect van de oorlogsgeschiedenis: de Japanse interneringskampen en de blijvende impact ervan op de generaties daarna, die tot op de dag van vandaag voelbaar is.

Tentoonstelling ‘Kunst in tijd van oorlog’

Parallel aan de vertoning van de film is in de Filmkoepel in Haarlem ook de tentoonstelling Kunst in tijd van oorlog te zien. Kunstschilders Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet werden net als de familie Brokken geïnterneerd op Celebes. Alle drie bleven tijdens deze verschrikkelijke periode hun kunst maken. Zij creëerden schoonheid op plekken waar angst, honger en lijfstraffen aan de orde van de dag waren. Zij vonden kracht in hun kunst en overleefden mede daardoor.

 

Uitzending

Jan Brokken zijn oorlog wordt later dit jaar uitgezonden door Omroep MAX.

 

 

Credits

Naar een idee van: Nathalie Toisuta

Beeldredactie: Seline Hofker

Camera: Naf Oortgijsen

Montage: Jurjen Nieuwenhuizen

Productie: Maud Geurtsen

 

Jan Brokken zijn oorlog is een co-productie van Omroep MAX en De Coproducent

In samenwerking met De FilmKoepel, De CultuurKoepel met steun van CoBO

Meer nieuws

  • ‘Kwade dagen’ van Rob van Essen besproken in De boekenrubriek van Nieuwsweekend

    2 juli 2025

    Afgelopen zaterdag besprak Bo van Houwelingen Kwade dagen van Rob van Essen in De boekenrubriek, onderdeel van het NPO radio1-programma Nieuwsweekend. Over Kwade dagen: Vijfentwintig jaar nadat j...

    Lees het hele bericht
  • Lot Vekemans bespreekt ‘Wat wil je dan’ bij Met groenteman in de kast

    1 juli 2025

    Op 25 juni was (toneel)schrijver Lot Vekemans te gast bij Gijs Groenteman in zijn podcast  Met groenteman in de kast voor een mooi gesprek over haar boek Wat wil je dan? Ze bespraken o.a. hoe ze tot ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights