Helga Ruebsamen debuteerde in 1964 met de bundel De kameleon. Haar verhalen vielen op door de trefzekere stijl en de personages die in zekere mate hun eigen ondergang bewerkstelligen. Aan de liefde kleeft vrijwel altijd een zwart randje, vaak worden grenzen overschreden – door drank, wellust, fantasie of noodlot. Soms ontsporen de personages, waardoor het verhaal in een stroomversnelling raakt.In de jaren erna publiceerde ze een aantal bundels verhalen en werkte ze als freelance journaliste voor een groot aantal kranten en tijdschriften. In 1988 verscheen, na enige tijd van stilte, Op Scheveningen. De bundel werd juichend ontvangen en in 1989 onderscheiden met de Littéraire Witte Prijs.In 1997 verscheen de autobiografische roman Het lied en de waarheid, die zeer lovend werd besproken en genomineerd werd voor de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs en onderscheiden met de F. Bordewijk Prijs 1998. In 2001 ontving Helga Ruebsamen de Annie Romein-prijs en in 2003 de Anna Bijns Prijs, beide voor haar gehele oeuvre. De jury roemde haar sprankelende, baldadige en hartstochtelijke stijl.
Bekijk hier de bibliografie
  • De kameleon (verhalen, 1964)
  • De heksenvriend (verhalen, 1966)
  • Wonderolie (roman, 1970)
  • De ondergang van Makarov (verhalen, 1971)
  • Op Scheveningen (verhalen, 1988)
  • Pasdame (verhaal, 1988)
  • Olijfje en andere verhalen (verhalen, 1989)
  • De dansende kater (roman, 1992)
  • Alleen met internet (essays, 1996) - met Rogi Wieg
  • Het lied en de waarheid (roman, 1997)
  • Beer is terug (verhalen, 1999)
  • Jonge liefde en oud zeer - De verhalen deel 1 (verhalen, 2001)
  • Jonge liefde en oud zeer - De verhalen deel 2 (verhalen, 2002)

Deel dit met anderen


Boeken van Helga Ruebsamen

  • ISBN 9789025443665
    Na vijftien jaar stilte maakte Helga Ruebsamen in 1988 een comeback met de verhalenbundel 'Op Scheveningen'. In veel van haar verhalen gaat de voorkeur uit naar personages met een, op zijn zachtst gezegd, non-conformistische levensstijl, zoals Koos en zijn moeder Cootje in hun Scheveningse volksbuurt....
  • ISBN 9789025414757
    'Wraak duurt langer dan liefde,' beweert een van de hoofdpersonen uit 'Beer is terug' van Helga Ruebsamen. Liefde en wraak zijn de motieven in bijna alle verhalen. Wraak is het motief van de reddende engel die van een boerderij met al haar dieren in een torenflat is terechtgekomen tussen boosaardige...
Voornaam
Helga
Achternaam
Ruebsamen


Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

  • In 2016 ontving Anton Valens voor 'Het compostcirculatieplan' de F. Bordewijkprijs. En nu is daar 'Chalet 152'. Een… https://t.co/11bq3V9szs
  • Aanstaande maandag verzorgt Julian Barnes de jaarlijkse Joost Zwagerman lezing in Alkmaar. Voorafgaand aan de (Enge… https://t.co/e5mAZ9OdEO
  • ‘Het is Barnes in topvorm: zigzaggend door een tijdperk, associërend, puzzelend, vragend, schijnbaar improviserend… https://t.co/EXpPUdHfpP
  • Op zaterdag 23 november gaat Geert Mak op boekhandelstoernee. Hij zal spreken over zijn nieuwe boek 'Grote verwacht… https://t.co/Xjof75IspQ
  • Op dinsdag 19 november is Wil Schackmann aanwezig bij de Historische Vereniging in Staphorst. Schackmann vertelt hi… https://t.co/85CX0iQtP3