Beelden van Paaseiland

Over de duurzaamheid en veerkracht van een cultuur

In dit boek wordt de gangbare opvatting over de ondergang van de spectaculaire beeldencultuur van Paaseiland tegen het licht gehouden en verworpen.
Jan Boersema doet in Beelden van Paaseiland alles uit de doeken over het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde: Paaseiland. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen geleden hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland – het is weinig groter dan Texel – hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een grimmige waarschuwing voor de hele aarde. In dit boek wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en na grondige analyse van het meest recente feitenmateriaal verworpen.
Lees meer
24,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045035727
  • Pagina's: 432 pagina's

Dit boek in de media

‘Boersema ontrafelt de populaire theorie over de ineenstorting van de Paaseilandse natuur en cultuur.’

NRC Handelsblad

‘Onder milieuhistorici een succesnummer: het verhaal van Paaseiland, waar in de race om steeds grotere beelden te maken de bevolking hulpbronnen uitputte en deze beschaving ten onder ging. Helaas klopt er geen barst van. Bioloog Jan Boersema legt uit hoe het wel zit.’ – Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

'Overtuigend.' **** - de Volkskrant

De Volkskrant

‘Een zeer goed onderbouwd overzicht van de geschiedenis, etnografie, cultuur, antropologie en fauna en flora van Paaseiland.’ – BoekenBijlage

Jan J. Boersema

Jan J. Boersema

Jan J. Boersema is bioloog en promoveerde in de theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2013 is hij hoogleraar Grondslagen van de milieuwetenschappen bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights