De fantasten

Ian Buruma

Friederich Weinreb, een Chinese prinses en de masseur van Himmler

In ‘De fantasten’ slaagt Ian Buruma erin om drie complexe levens die bepaald werden door de Tweede Wereldoorlog met elkaar te verbinden. Op het eerste gezicht hebben de drie hoofdpersonen weinig gemeen: Felix Kersten (bijnaam ‘de magische Boeddha’) werkte als de persoonlijke masseur van Heinrich Himmler. Aisin Gyoro Xianyu, beter bekend onder haar Japanse naam Kawashima Yoshiko (of de bijnaam het ‘Oosterse Juweel’) werd geboren als Manchuprinces, aanvaardde een opdracht van de Japanse geheime politie. En Frederik Weinreb, in Nederland bekend van de gelijknamige affaire, was een Joodse immigrant die zei Joden te beschermen maar ze in feite verraadde. Alle drie brachten ze hun tijdgenoten en latere historici in de war. Maar bovenal lieten zij hun bedrog zelfbedrog worden, begonnen zij door de omstandigheden te geloven in hun eigen verhaal. De fantasten is een geschiedkundige les over de relativiteit van identiteit en de omgang met het verleden
€ 24,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045042633
Pagina's
384
Type
Paperback / softback
Vertaler
Arthur Wevers
Afmeting
210 mm x 135 mm x 23 mm
Gepubliceerd
oktober 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Buruma vertelt het allemaal even sappig als genuanceerd, zorgvuldig onderscheid makend tussen feiten, waarschijnlijkheden en beweringen die domweg verifieerbaar noch falsifieerbaar zijn. […] Minstens zo pregnant is dat hij opnieuw laat zien dat goed en fout als absolute categorieën de lading van menselijke daden en beweegredenen zelden dekken.

- VPRO Gids