Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Enerverend boek met een hoofdrol voor de actualiteit: de oorlog in Oekraïne - Elias van der Plicht in Trouw

‘De gedeelten over Letland en Polen lezen als Frank Westerman en het gedeelte over Oekraine zou op zichzelf al een publicatie waard zijn, omdat het zo goed aansluit bij de actualiteit. Verfrissend dat Laura Starink veel verschillende mensen geinterviewd heeft. Er wordt natuurlijk al veel gezegd en geschreven over Rusland en Oekraine, maar veelal op politiek gebied. Bij Starink krijgt die politiek echt een menselijk gezicht; erg prettig.’ Rob Krabbendam, Boekhandel Paagman in Den Haag

‘De grillige geschiedenis van deze contreien heeft een journalistieke voettocht opgeleverd waarbij Laura Starink door het bos de bomen probeert te zien. En daar slaagt ze bijzonder goed in! Wie tot nu toe te kort door de bocht gedacht en geoordeeld heeft, weet voortaan dat dit geen verhalen zijn die snel verteld kunnen worden! Waar duidingsrubrieken en laatavondtalkshows stoppen, gaan onderzoeksjournalisten verder. Zij betasten de schimmige werelden die ons omringen zo lang tot ze hun ware contouren laten zien! Hoewel die laatste pijn kunnen doen aan je ogen, zijn ze altijd te verkiezen boven een vals discours van heroïek en mythe! Toch besluipt je een kil gevoel als je beseft dat de De schaduw van de grote broer op een ongelukkige dag tot aan de Noordzee zou kunnen reiken! *****´ Scriptor boekrecensies.

‘Spoken uit het verleden vergiftigen nog altijd de relaties in het heden, en nieuwe tegenstellingen worden versterkt door tendentieuze verwijzingen naar het verleden. Dit boek laat zich lezen als een actualisering van het concept Bloedlanden van de Amerikaanse historicus Timothy Snyder’, **** NRC Handelsblad.

‘Een scherpe observatie in een verhelderend boek.’ **** ‒ De Volkskrant