Schatplicht

Nelleke Noordervliet

Een romanschrijver is geen puntenslijper in een ivoren toren. Wie literaire fictie bedrijft, wordt gevoed door straatrumoer en wetenschap en alles daartussenin. Een schrijver is schatplichtig – aan vakgenoten en voorgangers, aan roemruchte rebellen en de hele verleden tijd. In Schatplicht zijn essays, lezingen en gastcolleges verzameld die Nelleke Noordervliet de afgelopen jaren schreef. Behalve van een scherpe pen en de kracht van de verbeelding getuigen ze van het besef in een traditie te staan. Zo beschrijft de auteur het Amsterdamse genootschapsleven in de achttiende eeuw, waar rede, geluk en de honger naar kennis nog synoniem zijn. Ook schuift ze aan tafel bij voorbeelden zoals Charlotte Brontë, George Sand, Carry van Bruggen en Virginia Woolf.

Schatplicht gaat over de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Over inspiratie en fascinatie, over de valse troost van vroeger en het belang van helden, over wetenschap als vorm van verbeelding, maar ook over de eis van ‘echtheid’ in verhalen. Uit al deze stukken blijkt de functie van fictie: een seismograaf van de werkelijkheid.

€ 20,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045704159
Pagina's
176
Type
Paperback / softback
Afmeting
210 mm x 139 mm x 18 mm
Gepubliceerd
april 2013
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in