'Overal waar ik in Nederland wandel, ben ik in de greep van een organisatie,' heeft Koos van Zomeren eens gezegd. Hij heeft gelijk: het hele land is overdekt met een dicht netwerk van paaltjes en paddenstoelen met gemarkeerde, uitgezette, nauwgezet beschreven wandelroutes. GPS doet de rest: het is schier onmogelijk geworden te verdwalen in een land waarin het hele leven is verzekerd en uitgestippeld.
Kun je hier nog je volkomen vrij, ongebonden en aan jezelf overgelaten voelen?...
In ‘Waar ik nu ben’ van Jhumpa Lahiri loopt een niet bij naam genoemde vrouw door een niet bij naam genoemde Italiaanse stad terwijl ze haar zelfgekozen eenzaamheid overpeinst. Ze voert haar dagelijkse bezigheden uit, en ondertussen observeert ze haar omgeving met behendigheid en elegantie. Ze ontmoet oude bekenden, spreekt haar vaste barista, en treft een ex-minnaar. Af en toe komt ze een vriend tegen op straat, de man van haar vriendin, en dan denkt ze bitterzoet, maar berustend,...
Als tiener werd Sohaila Abdulali slachtoffer van een groepsverkrachting in Mumbai. Verontwaardigd over de oorverdovende stilte rondom seksueel geweld schreef ze een artikel voor een Indiaas vrouwenblad over haar ervaring. Dertig jaar later dook dit artikel ineens op in de sociale media en ging het wereldwijd viraal.
Abdulali houdt zich al decennialang professioneel bezig met het onderwerp. Verhalen van overlevers, internationaal onderzoek en haar eigen ervaring vormen...
In 2001 en 2004 kreeg Martijn Roessingh in China zijn adoptiekinderen overhandigd. Zijn eerste dochter was bij de overdracht tien maanden oud, zijn tweede dochter zeventien maanden. Over hun achtergrond wist hij niets. Om daar meer over te weten te komen gaat hij opnieuw naar China. In zijn zoektocht naar de herkomst van zijn kinderen ontdekt hij de soms bizarre gevolgen van de Chinese bevolkingspolitiek. Hij ontmoet moeders die hun baby hebben weggelegd, kinderen die zijn afgestaan,...
In Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin beschrijft Jan Brokken de wortels van de Antilliaanse muziek en de invloed die Europa heeft uitgeoefend. Het verhaal leest als een ontdekkingsreis: het voert de lezer een kleurrijke en volslagen onbekende wereld binnen.
De Curaçaose componisten Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Edgar Palm begonnen hun dag op identieke wijze: ze stonden om zes uur op en speelden Chopin. De in New Orleans geboren Louis Moreau...
Een hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Jens van Tricht laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf winnen.
In 'Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn?' geeft Jeanette Winterson zich voor het eerst helemaal bloot. In dit boek beschrijft ze haar vroegste jeugd, de problematische relatie met haar adoptiemoeder, de breuk met haar adoptieouders en de zoektocht naar haar echte moeder. Openhartig, pijnlijk eerlijk en rauw: 'Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn?' geeft een heel nieuw inzicht in de ontwikkeling van het schrijverschap van de auteur van o.a. 'Kersen kruisen' en 'De passie'.
Hoogleraar bedrijfsethiek Muel Kaptein over de doorslaggevende menselijke factor bij (on)ethisch gedrag op het werk, waarom het soms zo misgaat en hoe dat te voorkomen.
En 99 andere belangrijke technlogische vragen van deze tijd
ISBN 9789047013891
Columns vol nieuwe inzichten over de rol van technologie in ons leven. Hilarisch, soms kort door de bocht, soms genuanceerd, soms absurd, soms confronterend, altijd interessant.
Hoe miljonairs en multinationals profiteren van belastingparadijs nederland
ISBN 9789047016205
Journalisten Martin van Geest, Joost van Kleef en Henk Willem Smits schijnen in ‘Waarom niemand hier belasting betaalt, behalve jij’ opnieuw een licht op belastingparadijs Nederland.
Na de eerste editie van dit boek in 2013 kon Den Haag er niet meer omheen: multinationals en buitenlandse beroemdheden betalen in Nederland bijkans nul belasting – terwijl Nederlandse burgers worden gestript. Tot zover het eerlijke systeem van bijdragen naar draagkracht. Er volgden Kamervragen,...
Voor iedereen die de waarheid wil horen over de maatschappelijke betekenis van ras en identiteit, en waarom het zo ongelofelijk ingewikkeld is om erover te praten.
‘Waarom zou je de klassieken lezen?’ Het enige dat daarvoor spreekt, zegt Italo Calvino in deze gelijknamige verzameling essays die in 1991 voor het eerst verscheen, is dat het lezen van de klassieken beter is dan ze niet lezen.
Bij Calvino betekent die uitspraak meer dan het op het eerste gezicht lijkt. Nadat hij veertien definities van ‘de klassieken’ heeft geformuleerd, geeft hij aan de hand van boeken uit zijn eigen bibliotheek vijfendertig antwoorden op de vraag waarom...
‘Waarom? Daarom!’ is een opvoedboek met een knipoog, vanuit een nieuw, Surinaams perspectief. Roué Verveer maakt zich namelijk zorgen over de opvoeding in Nederland. Over slappe ouders die geen grens trekken. Over kinderen die de regie overnemen in huis. Hij vergelijkt zijn strenge opvoeding in het Suriname van de jaren tachtig met de manier waarop hij zijn twee zonen opvoedt - Amsterdam jaren tien - en wat hij om zich heen ziet. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke...
Bejubeld schrijver Murakami gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, van grootste triomfen tot teleurstellingen.