Ilja Oblomov maakt deel uit van de instortende Russische aristocratie - een man die zo lui is dat hij zijn baan bij de overheidsdienst heeft opgegeven, zijn vrienden heeft beledigd en in de schulden is geraakt. Hij is te apathisch om ook maar iets te doen aan zijn problemen en slaagt erin werk te omzeilen en verandering uit te stellen. Uiteindelijk dreigt hij de liefde van zijn leven te verliezen.
Oblomov verscheen in Rusland in 1859. In de gelijknamige hoofdfiguur, een man wiens...
In Occidentalisme beargumenteren Ian Buruma en Avishai Margalit dat de oorsprong van alle schadelijke stereotypen in het Westen zelf terug te vinden is. In het Westen denken we dat we wel min of meer een beeld hebben van wat we het ‘Oosten’ noemen, maar hoe denken oosterlingen eigenlijk over óns? Volgens Buruma en Margalit is het gevaarlijk dat deze vraag hier nooit wordt gesteld. Het is een optelsom van tegenstellingen die voor conflicten zorgt: de goddeloze stad versus...
Alain de Botton onderzoekt waarom we werken, welk nut werken heeft en waarom we werk zo’n prominente plaats geven in onze identiteit. Hij volgt daarbij verschillende mensen tijdens hun werkzaamheden.
Een hypnotiserende bundel, een ‘onveilige zoektocht in taal’ over vrouwelijke belichaamde herinnering en rouw, regels en grenzen en de gewelddadige overschrijding van die grenzen.
In ‘Oerpolder’ brengt Hylke Speerstra het Heidenschap, een moerassig gebied in Zuidwest-Friesland, tot leven. Het gebied is door de eeuwen heen ontworsteld aan de zee. Tot de negentiende eeuw stond het gebied ’s winters veelal onder water en was het ’s zomers grasland. In deze oerpolder vestigde zich een boerenbevolking die met veel geploeter het land tot vruchtbare grond omtoverde en het gebied goed ging bedijken.
Speerstra diepte familiegeschiedenissen op aan de hand...
In Oevers schetst Rob Waumans het verhaal van de gescheiden vader Luc die met zijn twee jonge zoons op kampeervakantie gaat. Het loslaten van zijn kinderen gaat hem niet goed af; voortdurend houdt hij ze in het vizier en probeert ze te behoeden voor gevaar. Maar al snel maken de jongens vriendjes en voor het eerst sinds jaren heeft Luc tijdens de zomervakantie wat tijd voor zichzelf.
Op de een-na-laatste avond durft Luc het zelfs aan om een korte avondwandeling te maken terwijl...
In ‘Ogentroost’ van A.H.J. Dautzenberg leeft Ef al jaren teruggetrokken in een oude stacaravan aan de rand van een vakantiepark. Ze heeft genoeg aan het gezelschap van de dieren en planten op haar perceel, maar ze wordt geplaagd door stemmen uit het verleden. Wanneer Ef besluit het Zonnelied van Franciscus van Assisi te verklanken, om licht en vrede aan de wereld te schenken, neemt haar leven een dramatische wending. A.H.J. Dautzenberg schept met zijn nieuwe roman een universum...
Hoe wordt een organisatie succesvol? Menno Lanting deed internationaal onderzoek en keek de kunst af van organisaties als Airbnb, Audi, het WWF, Philips, de NASA en Netflix.
Olifantenpaadjes zijn de slimme, alternatieve weggetjes die mensen zelf maken naast de bestaande officiële wegen. Ze zijn efficiënter dan de officiële bedachte structuur en iedereen maakt er zonder aarzeling gebruik van. An Kramer laat zien dat er ook binnen organisaties olifantenpaadjes bestaan, in de vorm van de informele organisatie: de energie, connecties, werkwijzen en ideeën die onzichtbaar onder de medewerkers leven, naast de formele hiërarchie.
Kramer nodigt je uit om meer...
Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama’s achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.
Annemarie van Niekerk paart de lange weg naar vrijheid voor de zwarte Zuid-Afrikanen aan haar eigen bewustwording van haar plek als witte wetenschapper, dochter, en geliefde van een zwarte man.
Het verhaal van jou en alle kinderen die ik nooit heb gehad
ISBN 9789045042930
Een poëtisch, eerlijk debuut over queer zijn, het verlangen naar een thuis en De Backers pogingen haar kinderwens te vervullen. Over de kinderen die er niet kwamen en over Kaspar, die er wel kwam.