Eva Vriend geeft lezing in het Zuiderzeemuseum i.h.k.v. de Maand van de geschiedenis

Eva Vriend geeft zondag 4 oktober een lezing in het Zuiderzeemuseum over haar boek Eens ging de zee hier tekeer, dat genomineerd is voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020.

Van meet af aan is het Zuiderzeeproject met de Aflsluitdijk meer geweest dan een ingenieursproject.  Het ging om voorkoming van overstromingen, uitbreiding van landbouwgrond en om verbetering van de waterhuishouding. Maar het was óók een project dat de verkeersverbindingen en daarmee de relatie tussen het westen en de rest van Nederland moest optimaliseren. En het diende de interne cohesie in een steeds verder verzuilend Nederland te herstellen.

De voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 en de aanleg van Flevoland, de grootste polder van de wereld, moest Oost en West in Nederland met elkaar verbinden. Maar wat betekende deze grootscheepse inbreuk van buitenaf voor de mensen die tot dan toe van de Zuiderzee leefden, voor de duizenden kustbewoners die hun levenszee zagen droogvallen?

In haar boek verdiept Eva Vriend zich in de ingrijpende veranderingen die de Zuiderzee doormaakte door de komst van de Afsluitdijk. Wat veranderde er voor de oorspronkelijke bewoners? Maar ook: wat blijft ondanks alles hetzelfde? Ontdek er meer over bij deze lezing in het Zuiderzeemuseum.

 

Informatie:
Datum: zondag 4 oktober 2020
Starttijden: 13.00 uur & 15.00 uur
Locatie: Zuiderzeemuseum (binnenmuseum). In ‘Het Peperhuis’ (gelegen bij de ingang van het binnenmuseum)

Wierdijk 12, 1601 LA Enkhuizen.

Kosten: 2,50 Euro p.p. (incl. een kopje koffie/thee); alleen i.c.m. museumbezoek
Duur: ca. 1 uur, met mogelijkheid tot signeren achteraf
Capaciteit: maximaal 30 personen per lezing

Kaarten via: https://tickets.zuiderzeemuseum.nl/#/tickets/entrance-tickets

Meer nieuws

 • Sebastiaan Chabot en Naoise Dolan bij Crossing Border Festival

  28 oktober 2020

  Op zaterdag 7 november zijn Sebastiaan Chabot en Naoise Dolan tijdens het Crossing Border Festival onderdeel van het online avondprogramma The Chronicles, het unieke jaarlijks terugkerende residentie...

  Lees het hele bericht
 • Merlijn Twaalfhoven presenteert ‘Het is aan ons’ in livestream met Paradiso

  27 oktober 2020

  Zondag 1 november om 3 uur 's middags presenteert Merlijn Twaalfhoven zijn boek 'Het is aan ons' via een livestream vanuit Paradiso. Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan grote vraagstukke...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda