Investico-journalisten over flexwerk en uitbuiting op de Nederlandse werkvloer

Maandag 30 september in Spui25, Amsterdam

Tijd: 20:00

Toegang gratis, aanmelden verplicht en kan hier.

Het boek ‘Uitgebuit’ van Emiel Woutersen is een eyeopener voor wie denkt dat in Nederland alles netjes geregeld is. Een avond over ‘Amerikaanse toestanden’ onder werkende armen in Nederland. Met: Emiel Woutersen, Daphné Dupont-Nivet en Jeroen Trommelen.

De afgelopen vijftien jaar groeide het aantal flexcontracten in Nederland met één miljoen. In het land dat jarenlang trots was op haar sociale polderoverleg wordt de vaste baan in hoog tempo vervangen door onderbetaald en onbeschermd werk. Verslaggevers van het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onderzochten de onderkant van de arbeidsmarkt en stuitten op schokkende situaties. Er loopt een rechte lijn van flexwerk naar moderne slavernij. En niet alleen bij Uber of Amazon, arbeidsuitbuiting heerst overal, blijkt uit hun reportages over onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn, de tabak- en vleesfabriek en de verborgen wereld van schoonmakers en au pairs. Zelfs het onschuldige reisje over de Rijn steunt benedendeks op uitbuiting en ook op de universiteit en in de journalistiek is deze niet ver weg.

Over de sprekers

Emiel Woutersen is onderzoeksjournalist bij Platform Investico. Hij is hoofdauteur van Uitgebuit en schrijft over duurzaamheid, arbeid en zorg.

Daphné Dupont-Nivet is onderzoeksjournalist bij Platform Investico. Ze schreef mee aan Uitgebuit en deed onder andere onderzoek naar misstanden in Nederlandse slachthuizen.

Marjan van Noort is manager van het Expertisecentrum Zelfstandigen van de FNV en zal ons meer uitleggen over de rol die zzp’ers spelen in de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Jeroen Trommelen (moderator) is hoofdredacteur van Platform Investico.

Meer nieuws

 • Interview met Johan Kuiper bij het Historisch Café in Amsterdam

  4 december 2023

  Op 13 december is historicus Johan Kuiper te gast bij het Historisch Café. In zijn net verschenen boek De kleine Napoleon. Biografie van een mythe. toont Kuiper aan dat de mythe die al generaties ron...

  Lees het hele bericht
 • Johan Kuiper te gast bij De Balie over ‘De kleine Napoleon’

  29 november 2023

  Op vrijdag 1 december is Johan Kuiper te gast bij het programma Plein Publiek van De Balie in Amsterdam. Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers. Programmamaker Sophie Rutenfra...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights