Investico-journalisten over flexwerk en uitbuiting op de Nederlandse werkvloer

Maandag 30 september in Spui25, Amsterdam

Tijd: 20:00

Toegang gratis, aanmelden verplicht en kan hier.

Het boek ‘Uitgebuit’ van Emiel Woutersen is een eyeopener voor wie denkt dat in Nederland alles netjes geregeld is. Een avond over ‘Amerikaanse toestanden’ onder werkende armen in Nederland. Met: Emiel Woutersen, Daphné Dupont-Nivet en Jeroen Trommelen.

De afgelopen vijftien jaar groeide het aantal flexcontracten in Nederland met één miljoen. In het land dat jarenlang trots was op haar sociale polderoverleg wordt de vaste baan in hoog tempo vervangen door onderbetaald en onbeschermd werk. Verslaggevers van het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onderzochten de onderkant van de arbeidsmarkt en stuitten op schokkende situaties. Er loopt een rechte lijn van flexwerk naar moderne slavernij. En niet alleen bij Uber of Amazon, arbeidsuitbuiting heerst overal, blijkt uit hun reportages over onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn, de tabak- en vleesfabriek en de verborgen wereld van schoonmakers en au pairs. Zelfs het onschuldige reisje over de Rijn steunt benedendeks op uitbuiting en ook op de universiteit en in de journalistiek is deze niet ver weg.

Over de sprekers

Emiel Woutersen is onderzoeksjournalist bij Platform Investico. Hij is hoofdauteur van Uitgebuit en schrijft over duurzaamheid, arbeid en zorg.

Daphné Dupont-Nivet is onderzoeksjournalist bij Platform Investico. Ze schreef mee aan Uitgebuit en deed onder andere onderzoek naar misstanden in Nederlandse slachthuizen.

Marjan van Noort is manager van het Expertisecentrum Zelfstandigen van de FNV en zal ons meer uitleggen over de rol die zzp’ers spelen in de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Jeroen Trommelen (moderator) is hoofdredacteur van Platform Investico.

Meer nieuws

 • Benjamin Duerr over ‘De droom van Den Haag’ bij De Vries van Stockum in Den Haag

  17 mei 2024

  Op zondag 26 mei 2024 is Benjamin Duerr te gast bij De Vries Van Stockum in Den haag waar hij een lezing zal geven over zijn boek De droom van Den Haag. Het boek verschijnt 21 mei. Locatie: De Vri...

  Lees het hele bericht
 • Boekpresentatie ‘De droom van Den Haag’ van Benjamin Duerr in het Vredespaleis

  17 mei 2024

  Op dinsdag 21 mei 2024 zal de boekpresentatie van De droom van Den Haag van Benjamin Duerr plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag. Locatie: Vredespaleis Den Haag Carnegieplein 2, 2517 KJ Den...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights