Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Hilversum

Ooit zaten ze tegenover elkaar aan de verslaggeversdesk van dagblad Trouw, op donderdag 21 maart interviewt Cisca Dresselhuys haar vroegere collega Jan Brokken over De ontdekking van Holland in Hilversum.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende wijze tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

Datum: 21 maart

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Boekverkoop & signeren: na afloop

Plaats: Bibliotheek,

’s Gravelandseweg 55,

1017 EH Hilversum

Organisatie & reserveren: Hilversum in Gesprek

Meer nieuws

 •   Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in ‘s-Hertogenbosch 

  21 februari 2024

  Op uitnodiging van de bibliotheek gaat Mijke Pol op maandag 8 april in gesprek met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Huis 73 in Den Bosch. Achter de witte vitrage van ...

  Lees het hele bericht
 • Eke Krijnen bij Boekhandel Over het Water over queer ouderschap

  19 februari 2024

  Eke Krijnen is op vrijdag 23 februari te gast bij Boekhandel Over het Water voor een avond over drukkende normen rondom queer ouderschap en hoe we die kunnen doorbreken. Zij schreef hierover het boek ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights