Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Leiden

Op uitnodiging van Boekhandel Kooyker en ter gelegenheid van de Boekenweek 2024 geeft Jan Brokken op dinsdag 19 maart een lezing over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Boekhandel Kooyker in Leiden.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

Datum: 19 maart

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Boekverkoop & signeren: na afloop

Plaats: Boekhandel Kooyker,

Breestraat 89,

2311 CK Leiden

Toegang: 10 euro (inclusief koffie of thee)

Kaartverkoop & reserveren: info@kooyker.nl  of bel 071-3040130

Meer nieuws

 • Eke Krijnen bij Boekhandel Over het Water over queer ouderschap

  19 februari 2024

  Eke Krijnen is op vrijdag 23 februari te gast bij Boekhandel Over het Water voor een avond over drukkende normen rondom queer ouderschap en hoe we die kunnen doorbreken. Zij schreef hierover het boek ...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) ‘De tuinen van Buitenzorg’ in Kumpulan Bronbeek

  15 februari 2024

  Op uitnodiging van boekhandel Jansen & de Feijter in Velp geven Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) de aangrijpende concertlezing De tuinen van Buitenzorg op zondagmiddag 7 april in res...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights