Marja Vuijsje te gast in talkshow Rottenberg& in het Torpedo Theater

Op donderdag 10 november wordt Marja Vuijsje geintervieuwd door Sandra Rottenberg in haar talkshow Rottenberg& over haar nieuw boek Volgend jaar in Teheran.

Al jaren reist Marja Vuijsje naar Iran en bezoekt er vrienden. In Volgend jaar in Teheran verweeft ze reisverslag, geschiedschrijving en persoonlijke bespiegeling. Vuijsje raakt gefascineerd door de dertiende-eeuwse Perzische dichter Saadi. Haar Iraanse intimi citeren graag zijn beroemde gedicht ‘Bani adam’, dat ons wijst op de eenheid van alle mensen. Hun kinderen halen soms cynisch de schouders op bij het gemoraliseer van de oude dichter. Reizend door het mooie en complexe land is het bewogen verleden van Vuijsjes eigen familie nooit ver weg. Wanneer ze met een vriendin jeugdfoto’s bekijkt, hangt er een geur van schaamte in de lucht die doet denken aan de keren dat in Vuijsjes ouderlijk huis vooroorlogse foto’s op tafel kwamen. En als ze na een bezoek aan de tombe van Saadi thee zit te drinken, ‘komt haar vader weer eens opzetten.’ Vuijsje ziet hem loeren naar het veel te grote stuk chocoladetaart op haar bord. ‘Chocoladetaart kon hij in onwaarschijnlijke hoeveelheden verorberen. Volgens hem was dat compensatie voor een armoedige jeugd in een van de sloppen van de oude Amsterdamse Jodenhoek, en de ontberingen van de kampen.’ Invoelend, met milde zelfspot en precisie verweeft Vuijsje in Volgend jaar in Teheran grote en kleine levenslijnen die in botsing komen, langs elkaar heen scheren of elkaar raken: de jongere en oudere generaties, Iran en Israël, de islam en het jodendom, identiteitsmythen, en de geschiedenis, die altijd aanwezig is in het heden.

 

Marja Vuijsje (1955) is schrijver van een klein en bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs. Haar boek Ons kamp stond op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In 2015 verscheen Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis, dat werd genomineerd voor de E. du Perronprijs, en in 2018 Oude dozen. Een min of meer feministische leesgeschiedenis. In 2019 verscheen De kleine De Beauvoir. Haar baanbrekende De Tweede Sekse samengevat.  (Foto: Jelmer de Haas)

 

Datum: 10 november 2022

Aanvang : 20.00 uur

Plaats: Torpedo Theater

Sint Pieterspoortsteeg 33

1012 HM Amsterdam

 

Klik hier voor meer informatie

Meer nieuws

  • Marja Vuijsje en Kester Freriks te gast bij boekwinkel ’t Pakhuys in Edam

    18 april 2024

    Op zondag 21 april organiseert boekwinkel 't Pakhuys in Edam een vogeldag. De dag begint met een wandeling o.l.v. Kester Freriks door het Hemmeland. Hierna wordt er een broodje gegeten in De Vermaning...

    Lees het hele bericht
  • Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Haarlem

    11 april 2024

    Een bijzonder initiatief: vijf Haarlemse boekhandels nodigen Jan Brokken uit voor een middag rond zijn jongste boek De ontdekking van Holland. Op uitnodiging van Athenaeum Haarlem, Blokker Heemstede, ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights