‘Mensen ontwikkelen zichzelf’ – boekpresentatie SPUI25

Hoe kan een gemeenschap zo snel mogelijk op eigen kracht verder? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf voortdurend moeten stellen, vindt Betteke de Gaay Fortman.  Ze schreef een boek over de grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg, op basis van haar ervaringen met kleine, eigenzinnige hulporganisaties in Nepal, Congo en Bangladesh.

Haar bevinding: de meeste grote hulporganisaties blijven hangen in het verlangen om ‘minder ontwikkelde mensen’ in verre landen te ontwikkelen. En juist die houding staat echte vooruitgang in de weg, zegt De Gaay Fortman. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen – mensen ontwikkelen zichzelf. Organisaties vragen zich onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijke bevolking, en lijken vooral bezig met zichzelf te legitimeren en in stand houden. Uit onderzoek blijkt ook dat de hulp nauwelijks terechtkomt bij de groep die het ’t meest nodig heeft.

Tijd om anders te kijken naar ontwikkelingshulp! Zeker nu deze door teruglopende financiering en nationaal draagvlak ook onder druk is komen te staan. Hoe kan het anders en wat is daarvoor nodig? Dat doen we deze avond met mensen uit verschillende hoeken van het werkveld: van politiek tot wetenschap en van hulporganisatie tot maatschappijkritisch kunstenaar.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

 

 

 

Meer nieuws

 • Rob van Essen over ‘Miniapolis’ bij Van der Velde in Sneek.

  22 september 2021

  Op woensdag 19 januari geeft Rob van Essen een lezing over zijn nieuwe boek Miniapolis in Sneek. Datum: 19 januari Tijd: vanaf 19.30 Locatie: Van der Velde Sneek, Kruizebroederstraat 36, Snee...

  Lees het hele bericht
 • Rob van Essen over ‘Miniapolis’ bij Kennemer boekhandel in Haarlem.

  22 september 2021

  Op vrijdag 19 november geeft Rob van Essen een lezing over zijn nieuwe boek Miniapolis in Haarlem. Datum: 19 november Tijd: vanaf 20.00 Locatie: Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, Haarlem ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda