‘Mensen ontwikkelen zichzelf’ – boekpresentatie SPUI25

Hoe kan een gemeenschap zo snel mogelijk op eigen kracht verder? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf voortdurend moeten stellen, vindt Betteke de Gaay Fortman.  Ze schreef een boek over de grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg, op basis van haar ervaringen met kleine, eigenzinnige hulporganisaties in Nepal, Congo en Bangladesh.

Haar bevinding: de meeste grote hulporganisaties blijven hangen in het verlangen om ‘minder ontwikkelde mensen’ in verre landen te ontwikkelen. En juist die houding staat echte vooruitgang in de weg, zegt De Gaay Fortman. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen – mensen ontwikkelen zichzelf. Organisaties vragen zich onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijke bevolking, en lijken vooral bezig met zichzelf te legitimeren en in stand houden. Uit onderzoek blijkt ook dat de hulp nauwelijks terechtkomt bij de groep die het ’t meest nodig heeft.

Tijd om anders te kijken naar ontwikkelingshulp! Zeker nu deze door teruglopende financiering en nationaal draagvlak ook onder druk is komen te staan. Hoe kan het anders en wat is daarvoor nodig? Dat doen we deze avond met mensen uit verschillende hoeken van het werkveld: van politiek tot wetenschap en van hulporganisatie tot maatschappijkritisch kunstenaar.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

 

 

 

Meer nieuws

 • Tessa Leuwsha is te gast bij het Cheltenham Literature Festival 2022

  4 oktober 2022

  Op 12 oktober 2022 is Tessa Leuwsha te gast op het Cheltenham Literature Festival. Tessa Leuwsha zal samen met Christine Otten en Martine Gosselink, onder leiding van Rosie Goldsmith, spreken over het...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken over ‘De kampschilders’ in Nijmegen

  4 oktober 2022

  Op woensdag 16 november 2022 geeft Jan Brokken een  lezing over zijn nieuwste boek De kampschilders bij Boekhandel Dekker Van de Vegt in Nijmegen. De kunsten bloeiden in de jaren dertig op Bali. V...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda