‘Mensen ontwikkelen zichzelf’ – boekpresentatie SPUI25

Hoe kan een gemeenschap zo snel mogelijk op eigen kracht verder? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf voortdurend moeten stellen, vindt Betteke de Gaay Fortman.  Ze schreef een boek over de grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg, op basis van haar ervaringen met kleine, eigenzinnige hulporganisaties in Nepal, Congo en Bangladesh.

Haar bevinding: de meeste grote hulporganisaties blijven hangen in het verlangen om ‘minder ontwikkelde mensen’ in verre landen te ontwikkelen. En juist die houding staat echte vooruitgang in de weg, zegt De Gaay Fortman. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen – mensen ontwikkelen zichzelf. Organisaties vragen zich onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijke bevolking, en lijken vooral bezig met zichzelf te legitimeren en in stand houden. Uit onderzoek blijkt ook dat de hulp nauwelijks terechtkomt bij de groep die het ’t meest nodig heeft.

Tijd om anders te kijken naar ontwikkelingshulp! Zeker nu deze door teruglopende financiering en nationaal draagvlak ook onder druk is komen te staan. Hoe kan het anders en wat is daarvoor nodig? Dat doen we deze avond met mensen uit verschillende hoeken van het werkveld: van politiek tot wetenschap en van hulporganisatie tot maatschappijkritisch kunstenaar.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

 

 

 

Meer nieuws

 • Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair café in Tilburg

  22 oktober 2021

  Op zondag 28 november is Marieke Lucas Rijneveld te gast bij het Literair café in Reeshof cultuurt in Tilburg. Datum: 28 november 2021 Tijd: begint om 15.30 Locatie: Perron 3, Ketelhavenplei...

  Lees het hele bericht
 • BoekenLive

  22 oktober 2021

  Op donderdag 28 oktober is er een nieuwe editie van BoekenLive, het interactieve online boekenevent. Er zijn onder andere interviews met Keyvan Shahbazi over De Amerikaan van Karadj en Jessica Nash, d...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda