Norbert Peeters geeft lezing in Darwin Café 2019 in Wageningen

Hoe vangen vleesetende planten en tijgerspinnen hun prooien? In de 19de eeuw correspondeerde de alleenstaande Amerikaanse vrouw Mary Treat hierover met Charles Darwin, de Britse bedenker van de evolutietheorie. Treat is een van bijzondere vrouwen die zich destijds al het door mannen beheerste wetenschappelijk bolwerk binnenvocht. Ze is één van ‘engelen’ die centraal staan in het Darwin Café 2019, dinsdagavond 12 februari vanaf 20.30 uur in Café Rad van Wageningen. De Leidse botanisch filosoof Norbert Peeters, mede-auteur en -samensteller van het recent bij AtlasContact verschenen boek Darwins engelen, verzorgt een presentatie over de vrouwen rondom Darwin. Opmerkelijke, heel verschillende en soms ook tragische en bizarre persoonlijkheden, die hem vaak als klankbord of inspiratiebron zagen. Het Darwin Café wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd door biologenvakblad Bionieuws, Wagenings universiteitsblad Resource en Stadsbrouwerij Wageningen. De gratis toegankelijke bijeenkomst (consumptie verplicht) is ter gelegenheid van de Internationale Darwindag, de geboortedag van Charles Darwin.

De Amerikaanse Mary Treat zal zich als alleenstaande vrouwe ontwikkelen tot een vooraanstaand wetenschapper, die tussen 1875 en 1890 bijna honderd boeken en artikelen schrift over plant- en diergedrag. Ze heeft een fascinatie voor het macabere en onderhoudt in haar achtertuin een enorme cirkelvormige haag met een spinnenmenagerie, waarin zij het gedrag van vrouwelijke tijgerspinnen bestudeerd. Ook in haar huiskamer onderhoudt ze spinnennesten, verborgen achter mos en kamerplanten om bezoekende vriendinnen niet af te schrikken. Een andere opmerkelijke vrouw die Norbert Peeters in Darwins engelen beschrijft is de Amerikaanse wetenschapspopularisator Sophia Herrick. Ze verdiept zich – net als Darwin – in vleesetende planten, klimplanten en het seksleven van orchideeën e. Zij is vooral bekend vanwege twee kinderboeken en het boek The Wonders of Plant Life Under the Microscope van 1883, met schitterende afbeeldingen van algen en kiezelwieren.

Stadsbrouwerij Wageningen heeft een speciale relatie met Darwin, vanwege het evolutionaire bier Darwin dat brouwers Stefan Duurkoop en Dennis Leebing produceren. Momenteel is dat – vanwege de recente installatie van nieuwe vergistingsketels direct naast het café in het stadcentrum – helaas niet beschikbaar: zo gaat dat soms bij evolutie. Er is echter keuze genoeg in andere speciale bieren en in de toekomst heeft iedereen vanuit Café Rad van Wageningen direct zicht op het evolutionair brouwen van Darwin 4.0 (3.1?). De stadsbrouwerij brouwt de ruim tien regionale bieren voortaan in de etalage.

Darwin Café 2018 vindt plaats op dinsdagavond 12 februari vanaf 20.30 uur in Café Rad van Wageningen aan het Conventplein, 1e Kloostersteeg 3 in Wageningen. De entree is gratis, maar een consumptie verplicht. Aanmelden voor het Darwin Café kan via Facebookpagina www.facebook.com/DarwinCafe en meer informatie over Brouwerij Wageningen en Café Rad van Wageningen is te vinden op de website www.brouwerijwageningen.nl.

Meer nieuws

 • Literaire avond met Mensje van Keulen

  18 juli 2019

  Tijdens de Literaire avond in november neemt Mensje van Keulen ons mee door haar rijke oeuvre. Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam...

  Lees het hele bericht
 • ‘Natuur als maat der Dingen’ in Pakhuis de Zwijger met o.a. Arita Baaijens

  18 juli 2019

  Evenement op 3 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 'Natuur als maat der dingen' wordt een interactieve zoektocht naar een nieuwe taal voor de relatie tussen mens en natuur. Hoe komen we tot...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda