Oratorium ‘De rechtvaardigen’ op NPO Radio 4 (Tweede deel)

Op zaterdag 22 oktober 2022 zendt VPRO Vrije Geluiden het eerste deel uit van het Oratorium De rechtvaardigen op NPO Radio 4 van 23.00 tot 24.00 uur. Omlijst met gesprekken met componist Peter Vigh, schrijver Jan Brokken en sopraan Martha Bosch van Cappella Amsterdam. Het is een live-opname van 5 mei jl. in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Op basis van zijn epos De rechtvaardigen schreef Jan Brokken de tekst voor het oratorium en leverden de Letse componist Pēteris Vasks en de Hongaars-Nederlandse componist Peter Vigh compleet nieuwe composities. Aangevuld met bestaande muziek van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj werd het oratorium zeven maal uitgevoerd – in Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Middelburg, Nijmegen, Breda, Emmen – door het gemengd kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss, het Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken in de rol van de verteller.

In het eerste deel wisselen muziek en tekst elkaar af, na de pauze versmelten de 28 stemmen, de sopraan-, alt-, tenor-, baritonsaxofoon en de verteller tot het magistrale Zeven jaar en drie weken, de vlucht van Leo en Bella Adler. Dit tweede deel wordt op zondag 23 oktober 2022 uitgezonden, ook weer in het programma VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4 van 23.00 tot 24.00 uur.

Beide uitzendingen zijn terug te beluisteren op Uitzending Gemist van NPO Radio 4.

Nooit eerder is in het literaire veld en de Nederlandse concertpraktijk een dergelijke productie tot stand gekomen, een reusachtig Gesamtkunstwerk dat een indrukwekkend eerbetoon brengt aan de Nederlandse consul in Kaunas, Jan Zwartendijk, die duizenden visa verstrekte aan Joodse vluchtelingen. Een reddingsoperatie die vele malen omvangrijker was dan Schindler’s List en uiteindelijk tegen de 10.000 levens redde.

Meer nieuws

 • Arvo Pärt en de verstilling op Vocallis Festival in Maastricht Jan Brokken (tekst), Jeroen van Veen (piano), Joachim Eijlander (cello)

  25 september 2023

  Op woensdag 25 oktober brengen Jan Brokken (tekst), Jeroen van Veen (piano) en Joachim Eijlander (cello) hun indrukwekkende programma Arvo Pärt en de verstilling in boekhandel Dominicanen in Maastric...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken en het Berlage Saxofoon Kwartet brengen hun programma Heimwee in Theater Stroud Putten

  25 september 2023

  Op uitnodiging van Randmeerconcerten brengen Jan Brokken (tekst) en het Berlage Saxofoon Kwartet op zaterdag 25 november hun alom bejubelde programma Heimwee in Theater Stroud in Putten. Niets is m...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights