Vijftig jaar schrijverschap Jan Brokken: Feestelijke avond in de Lutherse Kerk in Amsterdam

VIJFTIG JAAR SCHRIJVERSCHAP VAN JAN BROKKEN – De weemoed van de reiziger
Jan Brokken debuteerde in 1975 als schrijver. Op 3 juni vieren we zijn rijke en lange literaire loopbaan met lezers, collega-schrijvers en musici tijdens een feestelijke avond in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Zijn nieuwe boek, De weemoed van de reiziger, wordt die avond gepresenteerd.
Wilt u deze bijzondere avond bijwonen? U kunt zich kosteloos aanmelden via SPUI25.
Jan Brokken verstaat de kunst van het reizen. In zijn imposante oeuvre staan een nieuwsgierigheid naar menselijke verhalen en onverwachte ontmoetingen centraal, evenals zijn liefde voor kunst. In De weemoed van de reiziger komen beide liefdes samen. In veertien verhalen over kunstenaars en de reizen die ze maken, of dat nu een fysieke reis is of een reis door de verbeelding, komt weemoed voorbij maar ook levenslust, dromen, de drang naar avontuur, bezinning, grote liefdes en gebroken harten, verwondering, heimwee en de wijsheid die met de jaren komt. De weemoed van de reiziger is een boek dat raakt aan onze menselijke essentie: als geen ander maakt Brokken duidelijk dat reizen en kunst ons in beweging zetten, ons doen denken en voelen. Met verhalen over o.a. musici Béla en Ditta Bartók, componisten Antonin Dvořák en Claudio Monteverdi, dichters Leo Vroman en Antonio Machado, cellist Anner Bijlsma, architecten Truus Schröder-Schrader en Gerrit Rietveld, schrijvers Franz Kafka en Ismail Kadare en schilder Henri Matisse.
Dinsdag 3 jun 2025 20.00 uur
Over de sprekers
Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met onder meer Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De rechtvaardigen, Stedevaart, De tuinen van Buitenzorg, De kampschilders en De ontdekking van Holland. In 2023 werd zijn gehele oeuvre bekroond met De Gouden Ganzenveer
Ilia Fialko (piano) en Maria Pedano (zang) verzorgen de door Jan Brokken gekozen muziek
Emile Brugman werkte als uitgever bij de Arbeiderspers en richtte in de jaren negentig uitgeverij Atlas op. Hij is als editor-at-large verbonden aan uitgeverij Atlas Contact.
Judith Koelemeijer is schrijver van literaire non-fictie. Zij brak door met haar familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea en publiceerde o.a. ook Anna Boom en Hemelvaart. Haar biografie van Etty Hillesum werd met lof overladen en stond op de shortlist van de Brusseprijs, de Nederlandse Bibliografieprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Recent verscheen De redding.
Marcella van der Kruk is uitgever non-fictie. Ze studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2015 bij uitgeverij Atlas Contact. Ook is ze bestuurslid van Pen Nederland.
Arjan Peters is werkzaam als literatuurcriticus en interviewer voor HP/De Tijd, Argus en Awater. Vorig jaar publiceerde hij ‘Wie dit ziet heeft de nacht overleefd’ (over de poëzie van Hanny Michaelis), en ‘Komaan, weer eens een voorwoordje geschreven’ (over de inleidingen van Godfried Bomans).