Wie is Poetin? Aflevering 5. Poetin – de strateeg – dr Christ Klep

Tot de inval in Oekraïne op 24 februari 2022 werd Vladimir Poetin nogal eens omschreven als meester strateeg. Zijn bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen en Brexit, de inval in Syrië, de groene mannetjes op de Krim; op onnavolgbare wijze wist hij zand in de ogen van zijn tegenstanders te strooien. Althans zo leek het. In deze aflevering ontrafelt Christ Klep de wortels van Poetin’s strategisch denken in zijn opleiding bij de KGB en de Russische traditie van maskirovka.

Tevens analyseert de militair historicus Poetin’s kolossale inschattingsfout om oorlog met Oekraïne te beginnen. ‘Als Rusland een land van 41 miljoen inwoners had willen bezetten, dan had het daarvoor 1,5 miljoen troepen nodig gehad. Wat had Poetin ter beschikking? Zo’n 200.000 militairen. Hoe haalt hij het in zijn hoofd?!’

Christ Klep is militair historicus en defensiespecialist.

Boekentips

Wil je meer weten over Oekraïne voor de oorlog? Het land dat maar niet wil lukken van Fleur de Weerd is het boek dat je zoekt. Natascha Wodin laat in Ze kwam uit Marioepol zien welke beproevingen haar moeder in die Oekraïense stad al achter de rug had in de vorige eeuw. Meer lezen van Christ Klep? Bekijk zijn boekpublicaties op zijn website.

Geverifieerd door MonsterInsights