‘Veilige gebieden’: Joris Voorhoeve over de lessen van Srebrenica

Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Een massamoord volgde. Vandaag verschijnt: Veilige Gebieden. Falen en slagen bij de bescherming van burgers in oorlog waarin oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve terugkijkt op de val van Srebrenica. Had voorkomen kunnen worden dat achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord? Ja, denkt hij.

In dit boek voert hij nieuw feitenmateriaal aan en kijkt vooruit. Tevens stelt hij de vraag of de lessen die we uit dit falen moeten trekken, goed worden toegepast. Er worden nog steeds grote aantallen mensen in oorlogen vermoord, nu weer in Syrië en Noord-Irak. Hoe kan de internationale gemeenschap bedreigde burgers in oorlogstijd beschermen?

In het nieuws

NOS (video): ‘Eindelijk weet ik waarom er geen luchtsteun kwam’
http://nos.nl/artikel/2044124-voorhoeve-eindelijk-weet-ik-waarom-er-geen-luchtsteun-kwam.html

Volkskrant, interview (€): ‘Geheime afspraak belette luchtsteun’
http://www.volkskrant.nl/buitenland/had-de-enclave-srebrenica-gered-kunnen-worden~a4090992/

Trouw, interview: ‘Voorhoeve krijgt eindelijk antwoord’
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4091308/2015/06/30/Voorhoeve-krijgt-eindelijk-antwoord.dhtml

 

Documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

Op maandag 29 juni zond HUMAN/VPRO de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ uit, waarin het uitblijven van luchtsteun centraal staat.

Voorhoeve spreekt in de documentaire met onderzoekers en overlevenden. Zowel voor hen als voor de oud-bewindsman blijft de belangrijkste vraag: waarom kwam er geen luchtsteun in de vroege ochtend van 11 juli 1995 toen de massamoord nog voorkomen had kunnen worden?

 

Meer nieuws

 • ‘Man zonder rijbewijs’ en ‘Wij kunnen dit’ op de Longlist Libris Literatuur Prijs 2023

  30 januari 2023

  Op maandag 30 januari is de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 bekendgemaakt. De prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar...

  Lees het hele bericht
 • ‘De ramp’, het standaardwerk over de watersnoodramp van 1953, nu ook als audiobook leverbaar

  25 januari 2023

  Op 31 januari werd Nederland precies zeventig jaar geleden getroffen door een van de grootste natuurrampen uit zijn geschiedenis. De Watersnoodramp van 1953 zette Zeeland en grote delen van Noord-Brab...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Verified by MonsterInsights