‘Veilige gebieden’: Joris Voorhoeve over de lessen van Srebrenica

Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Een massamoord volgde. Vandaag verschijnt: Veilige Gebieden. Falen en slagen bij de bescherming van burgers in oorlog waarin oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve terugkijkt op de val van Srebrenica. Had voorkomen kunnen worden dat achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord? Ja, denkt hij.

In dit boek voert hij nieuw feitenmateriaal aan en kijkt vooruit. Tevens stelt hij de vraag of de lessen die we uit dit falen moeten trekken, goed worden toegepast. Er worden nog steeds grote aantallen mensen in oorlogen vermoord, nu weer in Syrië en Noord-Irak. Hoe kan de internationale gemeenschap bedreigde burgers in oorlogstijd beschermen?

In het nieuws

NOS (video): ‘Eindelijk weet ik waarom er geen luchtsteun kwam’
http://nos.nl/artikel/2044124-voorhoeve-eindelijk-weet-ik-waarom-er-geen-luchtsteun-kwam.html

Volkskrant, interview (€): ‘Geheime afspraak belette luchtsteun’
http://www.volkskrant.nl/buitenland/had-de-enclave-srebrenica-gered-kunnen-worden~a4090992/

Trouw, interview: ‘Voorhoeve krijgt eindelijk antwoord’
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4091308/2015/06/30/Voorhoeve-krijgt-eindelijk-antwoord.dhtml

 

Documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

Op maandag 29 juni zond HUMAN/VPRO de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ uit, waarin het uitblijven van luchtsteun centraal staat.

Voorhoeve spreekt in de documentaire met onderzoekers en overlevenden. Zowel voor hen als voor de oud-bewindsman blijft de belangrijkste vraag: waarom kwam er geen luchtsteun in de vroege ochtend van 11 juli 1995 toen de massamoord nog voorkomen had kunnen worden?

 

Meer nieuws

 • Gezocht: stagiair bureauredactie non-fictie

  14 september 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij en meewerken aan het uitgeven van onze prachtige boeken? Mail een motivatiebrief en cv aan Fieke Janse, fjanse@atlascontact.nl of Helen Zwaan, hzwaan@atlasc...

  Lees het hele bericht
 • Magazine De Club van Echte Lezers #7

  23 september 2021

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek.   Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets v...

  Lees het hele bericht
 • Vijf auteurs van Atlas Contact te gast bij ILFU 2021

  21 september 2021

  Van 23 september tot 2 oktober is het International Literature Festival Utrecht (ILFU) en maar liefst vijf auteurs van Atlas Contact zijn te gast: Jeanette Winterson, Ayaan Hirsi Ali, Rebekka de Wit, ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda