V.S. Naipaul overleden

Sir V.S. Naipaul, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2001, is in Londen overleden. Hij werd 85 jaar. Naipaul vertrok in 1950 op achttienjarige leeftijd van Trinidad naar Engeland, waar hij na vier jaar aan de universiteit van Oxford gestudeerd te hebben aan zijn schrijverscarrière begon. Hij debuteerde in 1957 met ‘The mystic masseur’. Daarna volgden tientallen andere boeken. Naipaul werd bekend van zijn geruchtmakende reisverslagen ‘Onder de gelovigen’ en ‘Meer dan geloof’. Bij Atlas Contact verschenen zijn romans ‘Een huis voor meneer Biswas’ en ‘Een bocht in de rivier’. Veel van zijn werk gaat over kolonialisme en de gevolgen daarvan. Volgens de Academie van de Nobelprijs kon hij ‘scherpzinnige vertellingen en een onkreukbare kritische blik verenigen in werken die ons dwingen het bestaan van onderdrukte verledens te zien’.

Meer nieuws

 • Nelleke Noordervliet spreekt de derde Blamanlezing uit

  15 juli 2019

  Na Kristien Hemmerechts (2016) en Adriaan van Dis (2018) spreekt Nelleke Noordervliet de derde Blamanlezing uit ter opening van Woordnacht 2019. De Blamanlezing draagt bij aan het culturele, literaire...

  Lees het hele bericht
 • Generaal Patrick Cammaert bij Nooit meer slapen over ‘Kijk niet weg’

  10 juli 2019

  Generaal Patrick Cammaert trad in 1968 in dienst bij de Koninklijke Marine en werd drie jaar later benoemd tot officier bij het Korps Mariniers. Later werd hij commandant van vredesmissies in onder me...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda