‘Dichter in de jungle’ in Geschiedenis Magazine

Roelof van Gelder schreef voor  het aprilnummer van Geschiedenis Magazine een uitgebreid  artikel over John Gabriel Stedman, de officier waar Van Gelder’s biografie ‘Dichter in de Jungle’ over gaat . Stedman zelf is misschien niet zo bekend, maar zijn illustraties zijn wereldberoemd!

Het gaat om een aantal door hem geïllustreerde prenten waar zwaar gestrafte slaven op afgebeeld staan. Deze illustraties werden in de negentiende eeuw al wereldberoemd en door tegenstanders van de slavernij ingezet als hoofdargument.  De afbeelding van ernstig mishandelde slaven waren namelijk een schok voor de meeste Europeanen. Met deze ‘bewijsstukken’ werden de wreedheden (die hand-in-hand ging met de slavencultuur) in een keer realiteit. Maar dit einddoel, een slavernij-vrije maatschappij, blijkt niet perse Stedmans eigen motivatie te zijn geweest. Stedman zelf was helemaal niet tegen slavernij. Hij was alleen stellig voor een humane omgang van plantage-eigenaren met hun slaven. Zover dat hij zelfs straffen voorstelde die mishandeling van slaven zouden moeten veroordelen.

Lees er alles over in het artikel en in het boek ‘Dichter in de Jungle’.

 

Meer nieuws

 • Optredens van Marieke Lucas Rijneveld, Lieke Marsman en K. Michel op 50e Poetry International Festival

  13 juni 2019

  Marieke Lucas Rijneveld , Lieke Marsman en K. Michel treden op tijdens  het 50e Poetry International Festival dat op 13 juni feestelijk opent in De Doelen in Rotterdam. Ter gelegenheid van deze jubil...

  Lees het hele bericht
 • Auteurs Atlas Contact bij Zomerzinnen

  13 juni 2019

  Op 22 juni vindt er weer het Zomerzinnen Literatuur- en Muziekfestival plaats in Dwingeloo. Veel auteurs van Atlas Contact zijn hierbij. Zoals: Rob van Essen, over De goede zoon Vonne van der M...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda