‘Dichter in de jungle’ in Geschiedenis Magazine

Roelof van Gelder schreef voor  het aprilnummer van Geschiedenis Magazine een uitgebreid  artikel over John Gabriel Stedman, de officier waar Van Gelder’s biografie ‘Dichter in de Jungle’ over gaat . Stedman zelf is misschien niet zo bekend, maar zijn illustraties zijn wereldberoemd!

Het gaat om een aantal door hem geïllustreerde prenten waar zwaar gestrafte slaven op afgebeeld staan. Deze illustraties werden in de negentiende eeuw al wereldberoemd en door tegenstanders van de slavernij ingezet als hoofdargument.  De afbeelding van ernstig mishandelde slaven waren namelijk een schok voor de meeste Europeanen. Met deze ‘bewijsstukken’ werden de wreedheden (die hand-in-hand ging met de slavencultuur) in een keer realiteit. Maar dit einddoel, een slavernij-vrije maatschappij, blijkt niet perse Stedmans eigen motivatie te zijn geweest. Stedman zelf was helemaal niet tegen slavernij. Hij was alleen stellig voor een humane omgang van plantage-eigenaren met hun slaven. Zover dat hij zelfs straffen voorstelde die mishandeling van slaven zouden moeten veroordelen.

Lees er alles over in het artikel en in het boek ‘Dichter in de Jungle’.

 

Meer nieuws

 • Chaja Polak bij ‘Gesprek Voor de Dam’

  17 april 2019

  Chaja Polak is op 3 mei 2019 te gast bij 'Het Gesprek Voor de Dam'. Andere aanwezige gasten zijn Frans Timmermans en Tom Lanoye. Het Gesprek Voor de Dam is een jaarlijks gesprek in de aanloop naar de ...

  Lees het hele bericht
 • Richard Powers wint Pulitzerprijs

  16 april 2019

  Atlas Contact-auteur Richard Powers wint de Pulitzerprijs (voor fictie) voor zijn werk Tot in de hemel! De jury noemt het 'Een slim gestructureerd verhaal dat vertakt en uitwaaiert, net als de bomen ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda