‘Dichter in de jungle’ in Geschiedenis Magazine

Roelof van Gelder schreef voor  het aprilnummer van Geschiedenis Magazine een uitgebreid  artikel over John Gabriel Stedman, de officier waar Van Gelder’s biografie ‘Dichter in de Jungle’ over gaat . Stedman zelf is misschien niet zo bekend, maar zijn illustraties zijn wereldberoemd!

Het gaat om een aantal door hem geïllustreerde prenten waar zwaar gestrafte slaven op afgebeeld staan. Deze illustraties werden in de negentiende eeuw al wereldberoemd en door tegenstanders van de slavernij ingezet als hoofdargument.  De afbeelding van ernstig mishandelde slaven waren namelijk een schok voor de meeste Europeanen. Met deze ‘bewijsstukken’ werden de wreedheden (die hand-in-hand ging met de slavencultuur) in een keer realiteit. Maar dit einddoel, een slavernij-vrije maatschappij, blijkt niet perse Stedmans eigen motivatie te zijn geweest. Stedman zelf was helemaal niet tegen slavernij. Hij was alleen stellig voor een humane omgang van plantage-eigenaren met hun slaven. Zover dat hij zelfs straffen voorstelde die mishandeling van slaven zouden moeten veroordelen.

Lees er alles over in het artikel en in het boek ‘Dichter in de Jungle’.

 

Meer nieuws

 • Zuid-Afrikaanse scholieren in Amsterdam voor Welkom Today-uitwisseling

  19 september 2019

  Tussen 20 en 26 september komt een groep van zo'n twintig Zuid-Afrikaanse leerlingen, docenten en schoolhoofden naar Amsterdam. Zij volgden in 2017  de workshop van Ad van Denderen en Lebohang Tlali ...

  Lees het hele bericht
 • Lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs

  18 september 2019

  Op Hebban verschenen de eerste enthousiaste lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs die op 17 september is verschenen:  Saskia: ‘Hoewel het verhaal bij vlagen hee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda