Oproep: Arita Baaijens verzamelt woorden die natuur dichterbij brengen

Taal laat zien wat we belangrijk vinden. Daarom is het hoog tijd om de woordenschat van de Nederlandse taal met betrekking tot de natuur een oppepper te geven, vindt schrijver en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens.

‘Want wat moeten we met woorden als ‘leefomgeving’, ‘biodiversiteit’ en ‘ omvormen van de natuur’? Daar voel je toch niets bij? Hoe anders klinkt maitiidstrilling (lentetrilling, lentegeluk), spoekgûle (spookhuilen van de wind om de boerderij) en oeverling (een mens die is geworteld in de aarde maar verlangt naar de beweeglijkheid van water)’, aldus Baaijens.

De auteur van Paradijs in de polder roept lezers op zelfbedachte of afgestofte woorden in te zenden die de natuur dichterbij brengen. Dat kan via haar website www.paradijsindepolder.nl, waar ook alle inzendingen worden verzameld in het ‘Woordenboek voor de toekomst’.

 

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights