‘De zomer van 1823’ als fietsroute bij Route.nl

Via Route.nl kun je de Jacob van Lennep-route fietsen. Dit is een belevingsroute van 2800 kilometer door Nederland in 42 etappes. De route neemt je net als het boek, ‘De zomer van 1823’, het boek dat Geert Mak en Marita Mathijssen hertaalden, mee in de voetsporen van Jacob van Lennep (1802-1868) en Dirk van Hogendorp (1797-1845). Samen trokken zij in 1823 een zomer lang door Nederland. Het initiatief voor deze reis kwam van Dirk van Hogendorp: hij wilde het in 1815 gestichte Verenigde Koninkrijk der Nederlanden verkennen.

De fietsroute voert zoveel mogelijk door de plaatsen en langs de bezienswaardigheden die Van Lennep heeft opgetekend in zijn reisverslag. Zo kun je het Nederland van toen vergelijken met dat van nu. En doe je zelf onuitwisbare indrukken op – net als Van Lennep. Nederland mag dan tegenwoordig dankzij Google Maps en social media met een klik of tik te ontsluiten zijn, vanaf de fiets valt zoveel meer te ontdekken en beleven!

Bij iedere etappe vind je verwijzingen naar het boek. Over ‘De zomer van 1823’ zijn ook een tv-serie (door Geert Mak & Theo Uittenbogaard) en radioserie (door Maya Schepers) gemaakt. Ook hier wordt naar verwezen. Om praktische redenen kan een etappe soms een beetje afwijken van het spoor dat Van Lennep en Van Hogendorp volgden. De etappes starten en eindigen zoveel mogelijk bij een treinstation.

https://www.route.nl/uitgelicht/routes/jacob-van-lennep-route

De zomer van 1823

Meer nieuws

 • Vijf titels van Atlas Contact op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019 voor het beste natuurboek

  22 juli 2019

  Op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019 voor het beste natuurboek staan 5 titels van Atlas Contact: De raaf van Louis Beyens Warme aarde, koel hoofd van Simon Rozendaal Heibel in de polder v...

  Lees het hele bericht
 • Charles Groenhuijsen tekent bij Uitgeverij Atlas Contact voor Amerikaboek

  18 juli 2019

  Journalist, schrijver en presentator Charles Groenhuijsen tekende 11 juli, via agent Diana Gvozden van Marianne Schönbach Literary Agency, bij uitgeverij Atlas Contact een two book-deal. Het eerste b...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda