‘De zomer van 1823’ als fietsroute bij Route.nl

Via Route.nl kun je de Jacob van Lennep-route fietsen. Dit is een belevingsroute van 2800 kilometer door Nederland in 42 etappes. De route neemt je net als het boek, ‘De zomer van 1823’, het boek dat Geert Mak en Marita Mathijssen hertaalden, mee in de voetsporen van Jacob van Lennep (1802-1868) en Dirk van Hogendorp (1797-1845). Samen trokken zij in 1823 een zomer lang door Nederland. Het initiatief voor deze reis kwam van Dirk van Hogendorp: hij wilde het in 1815 gestichte Verenigde Koninkrijk der Nederlanden verkennen.

De fietsroute voert zoveel mogelijk door de plaatsen en langs de bezienswaardigheden die Van Lennep heeft opgetekend in zijn reisverslag. Zo kun je het Nederland van toen vergelijken met dat van nu. En doe je zelf onuitwisbare indrukken op – net als Van Lennep. Nederland mag dan tegenwoordig dankzij Google Maps en social media met een klik of tik te ontsluiten zijn, vanaf de fiets valt zoveel meer te ontdekken en beleven!

Bij iedere etappe vind je verwijzingen naar het boek. Over ‘De zomer van 1823’ zijn ook een tv-serie (door Geert Mak & Theo Uittenbogaard) en radioserie (door Maya Schepers) gemaakt. Ook hier wordt naar verwezen. Om praktische redenen kan een etappe soms een beetje afwijken van het spoor dat Van Lennep en Van Hogendorp volgden. De etappes starten en eindigen zoveel mogelijk bij een treinstation.

https://www.route.nl/uitgelicht/routes/jacob-van-lennep-route

De zomer van 1823

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights