Historica Katja Happe nieuwe Cleveringahoogleraar Universiteit Leiden

Duitse historica en auteur Katja Happe is de nieuwe Cleveringahoogleraar van de Universiteit Leiden. Ze houdt op dinsdag 26 november de Cleveringa-oratie, over de vraag hoe het kon dat 75 procent van de Nederlandse Joden is vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

In 2017 publiceerde zij hierover het boek ‘Viele falsche Hoffnungen’, dat in april vorig jaar bij Atlas Contact werd uitgegeven als ‘Veel valse hoop’.

De Duitse bezetters slaagden er in Nederland beter dan in alle andere Europese landen in om Joden te deporteren. Happe was geïnteresseerd in de vraag hoe dat kon. In ‘Veel valse hoop’ analyseert zij hiervoor verschillende redenen, zoals de gezagsgetrouwe cultuur van de Nederlanders en de meegaande houding van de overheid ten opzichte van de Duitsers. ‘In onthutsend korte tijd kreeg het hele proces van vervolging, tot de massamoord die erop volgde, gestalte’, schrijft historicus Peter Romeijn van het NIOD in een inleiding bij Happes boek. Een vervolgingsproces dat in Duitsland acht jaar tijd nodig had om vorm te krijgen, voltrok zich in Nederland in enkele maanden.

‘Veel valse hoop’ was bedoeld voor een Duits publiek, dat niet wist hoe de Nederlandse Jodenvervolging is verlopen. Er bleek ook in Nederland belangstelling voor te zijn. Weliswaar hebben Abel Herzberg, Jacques Presser en Lou de Jong veel over de Holocaust geschreven, Happe is de stem van een nieuwe generatie.

Happe had al jong belangstelling voor de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Ze studeerde Germanistiek en geschiedenis in Siegen en in Groningen, en schreef een afstudeerscriptie over de behandeling van ’moffenmeiden’ in Nederland.

Meer nieuws

 • ‘Een heel stabiel genie’: nauwgezette en onthutsende analyse van Trumps presidentschap

  21 januari 2020

  Vandaag verschijnt bij Atlas Contact het boek Een heel stabiel genie van Philip Rucker en Carol Leonnig. Het boek neemt de lezers mee achter de schermen van het Witte Huis en geeft nieuwe details over...

  Lees het hele bericht
 • Salomon Kroonenberg en Frank Wesselingh in gesprek over ‘Kantelpunt’

  17 januari 2020

  Salomon Kroonenberg en Frank Wesselingh gaan samen in gesprek over Kantelpunt onder leiding van Jaap van Straalen. Biodiversiteit gaat niet alleen over neushoorns, koraalriffen en de kikkers va...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda