Historica Katja Happe nieuwe Cleveringahoogleraar Universiteit Leiden

Duitse historica en auteur Katja Happe is de nieuwe Cleveringahoogleraar van de Universiteit Leiden. Ze houdt op dinsdag 26 november de Cleveringa-oratie, over de vraag hoe het kon dat 75 procent van de Nederlandse Joden is vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

In 2017 publiceerde zij hierover het boek ‘Viele falsche Hoffnungen’, dat in april vorig jaar bij Atlas Contact werd uitgegeven als ‘Veel valse hoop’.

De Duitse bezetters slaagden er in Nederland beter dan in alle andere Europese landen in om Joden te deporteren. Happe was geïnteresseerd in de vraag hoe dat kon. In ‘Veel valse hoop’ analyseert zij hiervoor verschillende redenen, zoals de gezagsgetrouwe cultuur van de Nederlanders en de meegaande houding van de overheid ten opzichte van de Duitsers. ‘In onthutsend korte tijd kreeg het hele proces van vervolging, tot de massamoord die erop volgde, gestalte’, schrijft historicus Peter Romeijn van het NIOD in een inleiding bij Happes boek. Een vervolgingsproces dat in Duitsland acht jaar tijd nodig had om vorm te krijgen, voltrok zich in Nederland in enkele maanden.

‘Veel valse hoop’ was bedoeld voor een Duits publiek, dat niet wist hoe de Nederlandse Jodenvervolging is verlopen. Er bleek ook in Nederland belangstelling voor te zijn. Weliswaar hebben Abel Herzberg, Jacques Presser en Lou de Jong veel over de Holocaust geschreven, Happe is de stem van een nieuwe generatie.

Happe had al jong belangstelling voor de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Ze studeerde Germanistiek en geschiedenis in Siegen en in Groningen, en schreef een afstudeerscriptie over de behandeling van ’moffenmeiden’ in Nederland.

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights