KliFi, de nieuwe roman van Adriaan van Dis

‘Meesterstilist Van Dis doopt zijn pen in modder en tranen, maar houdt het toch luchtig.’ – Sander Becker in Trouw

KliFi. Woede  in de republiek Nederland, de nieuwe roman van Adriaan van Dis, is verschenen. Een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen. Het decor is de republiek Nederland: de Oranjes zijn verjaagd, de republiek likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers en gaat in verzet.

‘De auteur verpakt zijn bezorgdheid in een even lichtvoetige als knap geconstrueerde roman (…) Van Dis verstaat de kunst om speels en tegendraads het ‘nu’ in kritisch perspectief te plaatsen. Geestig  en spitsvondig is zijn woordenschat, beeldenrijk en associatief de (boeken)wereld waarin hij Jákob Hemmelbahn plaatst. Net als zijn ‘roman-in-verhalen’’ In het buitengebied, uit 2017 toont Van Dis zich een scherp observator van de tijdgeest.’ **** Lies  Schut in de Telegraaf

‘In deze verrassende, uiterst vitale roman zoekt de schrijver wanhopig naar de nuance en empathie die verdwenen lijken te zijn.’ – Margriet de Groot in Zin

Meer nieuws

 • The Black Archives en Atlas Contact organiseren Anton de Kom-schrijfwedstrijd

  21 februari 2021

  The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren een schrijfwedstrijd waarbij het gedachtegoed van Anton de Kom het uitgangspunt vormt. Anton de Kom was een antiko...

  Lees het hele bericht
 • Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld in Het voorwoord van de Boekenweek

  15 april 2021

  In de achtste aflevering van Het voorwoord van de Boekenweek Live gingen Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld met elkaar in gesprek in de Kleine Komedie. Een gesprek over de liefde, ove...

  Lees het hele bericht
 • ‘Grondwater’ van Piet Gerbrandy wint J. Greshoff-prijs 2020

  15 april 2021

  Piet Gerbrandy (1958) heeft de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs 2020 gekregen voor zijn essaybundel Grondwater. Gerbrandy laat 'zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn', schreef de jury;...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda