The Black Archives en Atlas Contact organiseren Anton de Kom-schrijfwedstrijd

The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren een schrijfwedstrijd waarbij het gedachtegoed van Anton de Kom het uitgangspunt vormt.

Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed een bron van inspiratie voor vele generaties.

Mitchell Esajas (The Black Archives): ‘Wij slaven van Suriname werd tijdens de #BlackLivesMatter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.’

Anton de Kom werd in 2020 ook opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er ‘een ruiterlijk gebaar’ moet komen ‘waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.’ Het gedachtegoed van De Kom staat volop in de belangstelling en blijft nieuwe generaties inspireren.

Wie kan er deelnemen?
De schrijfwedstrijd staat open voor mensen uit twee categorieën:

 • Middelbare scholieren
 • Overig (zoals studenten, volwassenen)

De outline kan worden ingezonden via de website van The Black Archives (link).

Waarover kun je schrijven?
Inzenders worden uitgenodigd om hun relatie tot het gedachtegoed van de Kom onder de aandacht te brengen in een geschreven tekst. De vorm staat vrij: het kan fictie zijn of non-fictie; een essay, een journalistieke reportage of een kort verhaal. In de tekst wordt gereflecteerd op het gedachtegoed van Anton de Kom; op slavernij en het koloniale verleden, de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit.
We vragen inzenders in eerste instantie om een outline (voorstel) van hun verhaal (maximaal 750 woorden), al is het ook mogelijk om direct een voltooid verhaal (maximaal 3000 woorden) in te sturen. De deadline voor hiervoor is 15 april 2021.

Selectie en workshoptraject
De jury, bestaande uit Mitchell Esajas (juryvoorzitter), Kathleen Ferrier, Raoul de Jong, Vincent de Kom en Tessa Leuwsha, maakt uit de inzendingen een selectie van deelnemers die in een workshoptraject (eind april-eind juni) ondersteund worden bij het uitwerken en schrijven van hun verhaal. Hieruit zal de jury de winnaars kiezen.

Uitreiking en boekpublicatie
De winnende verhalen worden opgenomen in een boekpublicatie van uitgeverij Atlas Contact i.s.m. The Black Archives. In de bundel worden tevens verhalen opgenomen van bekende auteurs. De winnaars van de schrijfwedstrijd krijgen hier een vergoeding voor. De bekendmaking van de winnaars is op 1 oktober 2021 (start Black Achievement Month), dan wordt ook de bundel feestelijk gepresenteerd.

Meer informatie, richtlijnen voor outline en de algemene voorwaarden bij de wedstrijd: atlascontact.nl/

Planning:

 • 22 februari 2021: Opening schrijfwedstrijd
 • 8 april: openbare schrijfworkshop via livestream
 • 15 april: deadline inzending outlines (max. 750 woorden)
 • Eind april: bekendmaking selectie workshoptraject
 • Eind april – eind juni: traject waarin geselecteerde deelnemers redactionele feedback op hun outlines ontvangen en schrijfworkshops volgen.
 • 1 juli 2021: deadline inleveren definitieve verhalen (max. 3000 woorden)
 • 1 oktober: publicatie bundel en bekendmaking winnaars

Meer nieuws

 • Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs 2021

  10 mei 2021

  Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Me...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Nienke Beintema

  15 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht
 • Help mee informatie verzamelen over handelingsonbekwaamheid

  11 mei 2021

  Even geleden tekende Madeleijn van den Nieuwenhuizen een contract bij Atlas Contact voor haar boek over de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid van de werkende vrouw. Er bestaan juridische verhand...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda