‘De tussenzus’ van Vincent Kortmann benoemd tot Beste Groninger Boek 2021

Op vrijdag 12 maart maakte NOORDWOORD de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend. De tussenzus van Vincent Kortmann is verkozen tot het Beste Groninger Boek in de categorie fictie. Kortmann kreeg een kunstwerk van Hille Dussel en een bos bloemen uitgereikt.

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur.

Uit een totaal van 54 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie fictie en vijf in de categorie non-fictie. De non-fictieprijs ging naar Emiel Hakkenes voor zijn boek Gas.

De tussenzus van Vincent Kortmann
De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet. De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn.

Uit het juryrapport:
‘Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.’

Vincent Kortmann (1975) rondde in 2017 de vierjarige opleiding aan de Schrijversvakschool Groningen af. Sindsdien verschenen er korte verhalen van hem in Hollands Maandblad. De tussenzus is Kortmanns debuut.

De jury bestond dit jaar uit Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was Koos Wiersma.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights