‘De tussenzus’ van Vincent Kortmann benoemd tot Beste Groninger Boek 2021

Op vrijdag 12 maart maakte NOORDWOORD de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend. De tussenzus van Vincent Kortmann is verkozen tot het Beste Groninger Boek in de categorie fictie. Kortmann kreeg een kunstwerk van Hille Dussel en een bos bloemen uitgereikt.

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur.

Uit een totaal van 54 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie fictie en vijf in de categorie non-fictie. De non-fictieprijs ging naar Emiel Hakkenes voor zijn boek Gas.

De tussenzus van Vincent Kortmann
De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet. De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn.

Uit het juryrapport:
‘Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.’

Vincent Kortmann (1975) rondde in 2017 de vierjarige opleiding aan de Schrijversvakschool Groningen af. Sindsdien verschenen er korte verhalen van hem in Hollands Maandblad. De tussenzus is Kortmanns debuut.

De jury bestond dit jaar uit Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was Koos Wiersma.

Meer nieuws

 • The Black Archives en Atlas Contact organiseren Anton de Kom-schrijfwedstrijd

  21 februari 2021

  The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren een schrijfwedstrijd waarbij het gedachtegoed van Anton de Kom het uitgangspunt vormt. Anton de Kom was een antiko...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  2 december 2020

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Mensje van Keulen schrijfwedstrijd

  22 april 2021

  Mensje van Keulen viert dit jaar 50 jaar schrijverschap. Ter gelegenheid hiervan organiseren lezerscommunity Hebban en Uitgeverij Atlas Contact de Mensje van Keulen schrijfwedstrijd. De schrijver van ...

  Lees het hele bericht
 • ‘Het vergeten kwaad’ – Peter Delpeut over de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas

  21 april 2021

  Peter Delpeut  was sinds zijn studententijd een groot bewonderaar van de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas (1922-2019). Totdat de historicus Michael Casper in een artikel beweerde dat Mek...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda