Thema-avond over angst met Daan Heerma van Voss n.a.v. ‘De bange mens’

Naar aanleiding van het verschijnen van De bange mens van Daan Heerma van Voss organiseerde SPUI25 op woensdag 14 april een thema-avond over angst. Tijdens deze avond (hier terug te kijken) verkent Heerma van Voss het fenomeen angst met psychiater-psychotherapeut Nelleke Nicolai en cabaretier Pepijn Schoneveld.

Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Maar diep graven durfde hij niet. Totdat zijn vriendin hem op een herfstochtend een opdracht gaf – hij moest het fenomeen angst doorgronden, voor het te laat was, voor hemzelf én hun relatie.

Dat moment betekende het begin van een lange reis, door tijd en ruimte, langs filosofen, wetenschappers, kunstenaars en angstlijders, van de Vallée de Misère naar Jakarta en San Francisco en vervolgens weer terug naar Nederland. Onderweg kan de auteur ook zijn eigen jeugd, de geschiedenis van zijn familie en de farmaceutische industrie niet ontwijken. Is angst erfelijk bepaald? Is er een verband tussen angst en agressie, of creativiteit? In Nederland zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen gediagnosticeerd met een angststoornis. Hoe is het zover gekomen? Het resultaat van dit driejarige onderzoek is zijn nieuwe boek De bange mens.

Over de sprekers

Daan Heerma van Voss is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees. In 2020 verscheen van zijn hand Coronakronieken.

Nelleke Nicolai is psychiater-psychotherapeut.

Pepijn Schoneveld is acteur, cabaretier en podcastmaker.

Moderator: Simon Dikker Hupkes, redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

 

Bekijk hier de thema-avond terug.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights