‘Grondwater’ van Piet Gerbrandy wint J. Greshoff-prijs 2020

Piet Gerbrandy (1958) heeft de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs 2020 gekregen voor zijn essaybundel Grondwater.

Gerbrandy laat ‘zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn’, schreef de jury; hij is steeds ‘op zoek naar de verbanden tussen gedicht en maker, of, met andere woorden, naar existentiële aspecten van poëzie’. Voor hem is het gedicht ‘een oproep “om mee te bewegen, de rituele handeling van verklanking te voltrekken, de stem, adem en hartslag van het gedicht over te nemen”, waardoor het gedicht in de allereerste plaats als een ervaring moet worden gezien, een ervaring van een mechaniek waarin “de materialiteit van klank en ritme de worsteling aangaat met de spiritualiteit van de betekenis”.’

De essays in Grondwater (2018) beslaan uiteenlopende onderwerpen: van middeleeuwse lyriek tot brieven van Bilderdijk, en van antieke dichters tot hedendaagse Friese poëzie. Steeds zoekt Gerbrandy naar de ziel van de dichter en toont hij dat vragen over het bestaand van alle tijden zijn. In zijn oeuvre staan essays en poëzie niet los van elkaar; de gelijktijdig verschenen dichtbundel Vloedlijnen (2018) weerspiegelt de opvattingen uit de essaybundel.

Meer nieuws

 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Dave Goulson

  8 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht
 • Babs Gons zondag 9 mei te gast bij ‘Brommer op zee’

  7 mei 2021

  Zondag 9 mei is Babs Gons te gast bij VPRO's Brommer op zee en praat over haar nieuwe dichtbundel Doe het toch maar. In deze geëngageerde poëziebundel weet Babs Gons de vinger op pijnlijke plekken t...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • “We zitten gevangen in de succescultuur, óók in de manier waarop we praten over angsten.” Daan Heerma van Voss over… https://t.co/aaaGfLkn1B
 • Voor de Maand van het Natuurboek spraken wij @DaveGoulson over 'De tuinjungle' en 'Stille aarde' (verschijnt deze z… https://t.co/EiyvN5VsIS
 • 'Een van de uitgangspunten van literatuur: met fictie de verschrikkingen op afstand houden. Precies dit ondernam Ku… https://t.co/fu8ysnbqKf
 • Vandaag in @nrc: Jeroen Brouwers en Marieke Lucas Rijneveld in gesprek over de boeken waarmee ze op de shortlist va… https://t.co/zvVpNJlLGZ
 • Wij zoeken een nieuwe stagiair! Op de afdeling Marketing & PR. Ben je geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie en… https://t.co/ei2woavI4N