‘Het vergeten kwaad’ – Peter Delpeut over de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas

Peter Delpeut  was sinds zijn studententijd een groot bewonderaar van de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas (1922-2019). Totdat de historicus Michael Casper in een artikel beweerde dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld.  Delpeuts boek Het vergeten kwaad, werd tijdens een livestream bij Spui25 gepresenteerd en op 20 april was hij te gast bij Nooit meer slapen

In Mekas’ oeuvre was niet of nauwelijks plaats voor de moord op 2400 Joden op één dag in zijn geboortestreek. Michael Casper vond overigens geen indicatie dat Mekas aan de moordpartij zou hebben deelgenomen; hij roept Mekas dan ook niet zozeer ter verantwoording vanwege zijn daden, maar vanwege zijn geheugen. Mekas is zaken ‘vergeten’ die hij niet mag vergeten. Peter Delpeut probeert in Het vergeten kwaad te achterhalen wat dit betekent voor zijn bewondering en morele kompas tegenover Jonas Mekas. Moet hij hem veroordelen? Mág hij hem veroordelen? Deze middag spreken we over de vraag of je iemands persoonlijke herinnering kan en mag ‘cancelen’. Wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar tegenover de geschiedenis? Wat geeft meer recht tot spreken: de persoonlijke herinnering of de geschiedschrijving gebaseerd op documenten? Bestaat er een recht op vergeten? En wat zijn de morele implicaties van ‘vergeten’?

Meer nieuws

 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Dave Goulson

  8 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht
 • Babs Gons zondag 9 mei te gast bij ‘Brommer op zee’

  7 mei 2021

  Zondag 9 mei is Babs Gons te gast bij VPRO's Brommer op zee en praat over haar nieuwe dichtbundel Doe het toch maar. In deze geëngageerde poëziebundel weet Babs Gons de vinger op pijnlijke plekken t...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • “We zitten gevangen in de succescultuur, óók in de manier waarop we praten over angsten.” Daan Heerma van Voss over… https://t.co/aaaGfLkn1B
 • Voor de Maand van het Natuurboek spraken wij @DaveGoulson over 'De tuinjungle' en 'Stille aarde' (verschijnt deze z… https://t.co/EiyvN5VsIS
 • 'Een van de uitgangspunten van literatuur: met fictie de verschrikkingen op afstand houden. Precies dit ondernam Ku… https://t.co/fu8ysnbqKf
 • Vandaag in @nrc: Jeroen Brouwers en Marieke Lucas Rijneveld in gesprek over de boeken waarmee ze op de shortlist va… https://t.co/zvVpNJlLGZ
 • Wij zoeken een nieuwe stagiair! Op de afdeling Marketing & PR. Ben je geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie en… https://t.co/ei2woavI4N