Baanbrekend verhaal over Facebook van binnenuit verteld: ‘De smerige waarheid’ van Sheera Frenkel & Cecilia Kang

Vandaag verschijnt Een smerige waarheid. Facebooks gevecht om wereldheerschappij, het baanbrekende onderzoek naar de vergaande en dubieuze rol van Facebook in onze samenleving door onderzoeksjournalisten Sheera Frenkel & Cecilia Kang. Nieuwsuur sprak met de auteurs over de gevolgen van Facebooks ongebreidelde groei en zendt het interview vanavond uit.

De afgelopen jaren ligt Facebook constant onder vuur vanwege opeenvolgende controverses en crises. Terwijl de techgigant de wereld wil verbinden, blijkt dat het ook privégegevens van gebruikers verzamelt, nepnieuws verspreidt en polariserende, haatzaaiende uitlatingen versterkt. Grootschalige privacy schending en Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Elke misstap leidt tot een nieuwe cyclus van excuses en beloften: ‘We zullen het beter doen.’ Maar de schandalen zijn geen bugs; het zijn kenmerken die ingebakken zijn in het dna van het bedrijf en zijn algoritmen. En terwijl consumenten en wetgevers hun verontwaardiging richten op inbreuken op de privacy en desinformatie, consolideert Facebook de macht, verslindt het de concurrentie, boekt het recordwinsten en versterkt het zijn dominantie via agressieve lobby-inspanningen. Dit boek vertelt van binnenuit over Facebooks offensieve strategie. Het is een smerige, ongemakkelijke waarheid die de wereld móet kennen.

Sheera Frenkel en Cecila Kang zijn prijswinnende journalisten en schrijven voor The New York Times al jaren over Facebook. Ze maken deel uit van het team dat na maandenlang intensief onderzoek in november 2018 het geruchtmakende artikel Delay, Deny and Deflect publiceerde. Dit betekende een keerpunt in de publieke en politieke opinie over Facebook.

Meer nieuws

 • Drie vertaalde titels van Atlas Contact op longlist Booker Prize 2021

  27 juli 2021

  De longlist van The Booker Prize 2021 is bekendgemaakt en maar liefst drie vertaalde titels van Atlas Contact zijn genomineerd: Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro, Hier hoor je niemand over van Patric...

  Lees het hele bericht
 • Pantheon Boekhandel organiseert avond over ‘Bluets’ met vertaler Nicolette Hoekmeijer

  26 juli 2021

  Gevoelens en pijn in blauw, en dat geheel gevat in taal. Dat is Bluets van Maggie Nelson. Een raadselachtig maar prachtig boek en daarom organiseert Pantheon Boekholdt op dinsdagavond 21 septembe...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda