Op 25 augustus verschijnt ‘De Amerikaan van Karadj’, het debuut van Keyvan Shahbazi

In De Amerikaan van Karadj vertelt Keyvan Shahbazi een klein verhaal tegen de achtergrond van een grote geschiedenis. Een idealistische jongen wordt gemangeld tussen zijn afstandelijke familie en het onmenselijke regime in Iran. Naar aanleiding van zijn debuut spreekt Shahbazi op 2 september bij Spui 25 met journaliste Janny Groen over het huidige en vroegere Iran. Met een inleiding van Tilly Hermans en een column van Ton Nijhuis.

De roman verhaalt over Piruz Sabet, een jongen die opgroeit in een welgestelde, westers-georiënteerde Iraanse familie ten tijde van de Sjah; zijn moeder is schooldirecteur, zijn vader heeft een bedrijf in wegenbouwmachines. Het ontbreekt hem aan niets, behalve aan liefde. Zijn ouders vechten als kat en hond, zijn moeder tiranniseert haar getalenteerde zoon. Hij moet haar ambities waarmaken: medisch specialist worden. Piruz droomt ervan schrijver te zijn, en wordt zich bewust van de sociale ongelijkheid in zijn land. Na de islamitische machtsovername van Khomeini sluit Piruz zich aan bij een jongerenverzetsgroep en ondervindt hij aan den lijve de praktijk van dit gruwelijke regime. Het lot van de hele familie neemt hierbij een andere wending.

Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran. In Nederland werd hij adviseur van diverse ministers en columnist van de Volkskrant. Hij was als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie en sinds kort werkt hij voor de Nationale Politie. Tevens is hij lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk Nederland. De Amerikaan van Karadj is zijn debuutroman.

Meer nieuws

 • Arabische vertaling van ‘De kleine De Beauvoir’ van Marja Vuijsje

  18 mei 2022

  Op maandag 16 mei 2022 is in Caïro de Arabische vertaling van De kleine De Beauvoir van Marja Vuijsje verschenen. Haar boek is vertaald door Rehab Chaker (Arabiste, tolk - vertaler, adviseur). Eerde...

  Lees het hele bericht
 • Haro Kraak in ‘Brommer op zee’

  13 mei 2022

  Zondag 15 mei is Haro Kraak te zien in 'Brommer op zee'. Hij is te gast naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede roman Het water bewaart ons. In Het water bewaart ons heeft het wantrouwe...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda