Eva Vriend zoekt nazaten verjaagde Schokkers

Schrijfster en historica Eva Vriend buigt zich voor een nieuw boek over de woelige geschiedenis van Schokland. Dit voormalige eiland in de vroegere Zuiderzee is tegenwoordig een plaats in de Noordoostpolder. Vriend is op zoek naar de nazaten van de ruim 600 Schokkers die in het midden van de negentiende eeuw van de overheid het eiland in de Zuiderzee moesten verlaten.

Ze schreef al eerder boeken over de geschiedenis van Flevoland en de gemeenschappen langs de voormalige Zuiderzee, zoals Eens ging de zee hier tekeer. Ze wil nu een boek schrijven over Schokland, en hoe het de families die er woonden is vergaan. “De eerste generatie is vooral in gemeenten rond de toenmalige Zuiderzee gaan wonen”, zegt Vriend. ”De tweede generatie woonde daar ook nog maar daarna zijn ze zich meer gaan verspreiden.”

Vriend is voor haar onderzoek op zoek naar de vierde generatie; mensen die nu rond de 80 jaar en ouder zijn. De schrijfster heeft in eerste contacten al kunnen vaststellen dat de band met Schokland altijd groot is gebleven. Verhalen en tips kunnen gemaild worden naar post@evavriend.nl.

Meer nieuws

 • Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de Jong bij Crossing Border 2021

  22 oktober 2021

  Crossing Border, het langstlopende internationale literatuur- en muziekfestival in Nederland, vindt plaats van 4 t/m 6 november. Dit jaar zijn onder anderen Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de ...

  Lees het hele bericht
 • Jubileumeditie: 70e druk ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst

  22 oktober 2021

  Bekroond en verfilmd blijft De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst al 15 jaar overeind als het Vlaamse antwoord op Salingers The Catcher in the Rye, een perfecte coming-of-age-roman waarvan er ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda