‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld wint de Tzum-prijs 2021

Marieke Lucas Rijneveld heeft de Tzum-prijs 2021 gewonnen met de zin:

‘Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.’

De Tzum-prijs gaat altijd naar de mooiste zin uit een boek dat verschenen is in het voorafgaande jaar. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de lengte van de zin. Per woord krijgt de schrijver één euro; in dit geval bedraagt de Tzum-prijs 67 euro. Daarnaast ontvangt de schrijver een fraaie beker.

De winnende zin komt uit de roman Mijn lieve gunsteling. De zin is de eerste zin van de roman, die volstaat met prachtig geformuleerde zinnen. De jury vond deze stapelzin onder meer mooi dankzij de wat in onbruik geraakte woorden ‘steilorige’ en ‘zageling’. Daar zit wel de charme, maar niet de kracht van de zin, want die zit in de tegenstelling tussen de vriendelijke opening met ‘Lieve gunsteling’ en de heftige, plastische als-vergelijking die er direct op volgt. De lezer wordt meteen op scherp gezet en krijgt de thematiek van het hele boek, waarin een jong meisje de prooi wordt van een veearts in al zijn hevigheid in die openingszin gepresenteerd.

Marieke Lucas Rijneveld, die op dit moment in Berlijn is voor de lancering van Mein Kleines Prachttier, laat weten het een eer te vinden om de Tzum-prijs te winnen.

Het viel dit jaar op dat Rijneveld een van de weinige jonge schrijvers is die in aanmerking komt voor de Tzum-prijs. Te midden van fantastische zinnenbouwers als Jeroen Brouwers en Erwin Mortier houdt Rijneveld moedig stand. Dat bleek ook al eerder bij De avond is ongemak, het romandebuut van Rijneveld, waaruit destijds vier zinnen genomineerd waren.

De winnende zin was genomineerd door Tzum-lezer Marc Dillien.

De jury van de Tzum-prijs 2021 bestond uit: Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Meer nieuws

 • Belangrijk bericht over geplande auteursoptredens

  1 december 2021

  De nieuwe coronamaatregelen die 26 november zijn aangekondigd hebben een impact op de geplande optredens van onze auteurs. We proberen de agenda op deze website up-to-date te houden maar helaas is de ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2021

  24 november 2021

  Het einde van 2021 komt steeds dichterbij. Hoog tijd voor binnen- en buitenlandse media om de balans op te maken wat betreft de beste boeken van het afgelopen jaar. Hieronder een overzicht van de tite...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiaires op de afdeling pr en marketing fictie & non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • ‘Een kleine geschiedenis van de (grote) neus’ in de media

  29 november 2021

  Op vrijdag 26 november is Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus  van Caro Verbeek verschenen. In haar boek neemt Verbeek de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse k...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda