Mohamed Mbougar Sarr ontvangt de Prix Goncourt

Mohamed Mbougar Sarr heeft de meest prestigieuze Franse literaire prijs, de Prix Goncourt, ontvangen voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes. Uitgeverij Atlas Contact kocht recentelijk de vertaalrechten. De Nederlandse editie verschijnt in augustus 2022 met als titel De diepst verborgen herinnering van de mens.

La plus secrète mémoire des hommes is dé roman van de Franse literaire rentrée dit jaar en stond tevens op de shortlists van de andere gerenommeerde Franse prijzen Prix Renaudot, Prix Femina en de Grand Prix du roman de l’Académie française. De Franse editie verscheen in augustus bij Éditions Philippe Rey.

Sarr is in 1990 geboren in Dakar en woont in Parijs. La plus secrète mémoire des hommes is Sarrs vierde roman en betekent zijn internationale doorbraak. De vertaalrechten zijn in een tijdsbestek van twee maanden aan 22 landen verkocht.

De roman vertelt het verhaal van een jonge, hedendaagse Senegalese schrijver en diens queeste: een zoektocht naar een verloren gewaande klassieker van de Senegalese literatuur, en ondertussen naar zijn eigen identiteit als schrijver. Atlas Contact-uitgever Jessica Nash: ‘Het is mijn favoriete romansoort: een zeldzaam gelaagde roman, een literair mysterie maar ook een ode aan de literatuur ineen. Een en al genieten!

De Nederlandse vertaling wordt gemaakt door Jelle Noorman.

Meer nieuws

 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

  23 april 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

  Lees het hele bericht
 • 22 april: de Dag van de Aarde met de première van ‘Our Blue World’, waarin Li An Phoa (‘Drinkbare Rivieren’) een rol speelt

  22 april 2024

  Maandag 22 april was het Earth Day, de Dag van de Aarde, en ging de film ‘Our Blue World’ in première in New York. De Dag van de Aarde is een dag die in het teken staat van milieubescherming en h...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights