Nelleke Noordervliet verzorgt Hans van den Bergh-lezing 2021

Wat zijn de overlevingskansen van de monarchie? Schrijfster Nelleke Noordervliet gaat er tijdens deze Hans van den Bergh-lezing op in.

Naarmate de afstand tussen volk en vorst geringer wordt, komt de republiek naderbij. Die gedachte vormt het uitgangspunt van de Hans van den Bergh-lezing die publiciste en schrijfster Nelleke Noordervliet op 3 december zal houden. In deze lezingencyclus wordt de monarchie jaarlijks ter discussie gesteld. Noordervliet laat zich al langer kritisch uit over onze huidige staatsvorm. Een land dat een monarchie in stand houdt, is een land zonder zelfrespect, schreef zij in een artikel in NRC Handelsblad op 7 januari 2021. Hierin stelde ze ook dat zij onze monarchie ziet als een overgangsvorm op de weg terug naar de republiek. In haar Hans van den Bergh-lezing zal zij nader ingaan op de overlevingskansen van de constitutionele monarchie. Noordervliet: ‘De Oranjes moesten het altijd hebben van de gewone man. Maar de gewone man bestaat nauwelijks meer. De basis brokkelt af.’

Nelleke Noordervliet is schrijver. Ze debuteerde in 1987 met de historische roman Tine, over de eerste vrouw van Eduard Douwes Dekker. Daarna volgden nog tien romans, diverse novellen en bundels met essays en verhalen. In januari 2022 verschijnt haar nieuwste roman Wij kunnen dit. In haar literaire werk betoont Noordervliet zich een geëngageerd schrijfster, met aandacht voor actuele maatschappelijke problemen, maar altijd vanuit historisch perspectief. In 2018 ontving ze de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre. Noordervliet is lid van de Akademie van Kunsten.

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen verschillende boeken waarin hij ten strijde trok tegen de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011). In het dagelijks leven was Hans van den Bergh werkzaam als hoogleraar cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Als letterkundige bezorgde hij de uitgave van de Volledige Werken van Multatuli. Tevens was hij meer dan veertig jaar actief als toneelrecensent. De Hans van den Bergh-lezing wordt jaarlijks georganiseerd op de geboortedag van Hans van den Bergh en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.

De zevende Hans van den Bergh-lezing wordt op vrijdag 3 december 2021 gehouden in Utrecht, in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude.

Klik hier voor tickets.

Meer nieuws

 • Vacature stagiair PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • David Meijer te gast bij Opium Radio 4

  11 augustus 2022

  David Meijer is op 11 augustus te gast bij Opium Radio 4. Hij vertelt over zijn boek Zusters van Tarakan, over het waargebeurde verhaal van zijn grootmoeder Mila. De uitzending begint om 19:00 uur. ...

  Lees het hele bericht
 • Lieve Joris in de uitzending van Goed ingelichte kring

  10 augustus 2022

  In de zaterdag uitzending van het NPO Radio 1-programma Goed ingelichte kring van Chazia Mourali, was Lieve Joris te gast. Zij sprak onder meer over haar nieuwe boek Hildeke dat 27 september a.s. vers...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda