Colson Whitehead te gast in VPRO Wintergasten

Op woensdag 29 december is Colson Whitehead te gast in VPRO Wintergasten. In de laatste week van 2021 spreekt Janine Abbring vier internationale, invloedrijke makers en denkers. Naast Colson Whitehead zijn historicus Yuval Noah Harari, performancekunstenaar Marina Abramović en beeldend kunstenaar Grayson Perry te gast. Zij delen aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten hun persoonlijke blik op onze tijd en de wereld.

Colson Whitehead (1969) groeide op in een gezin van succesvolle ondernemers in New York en studeerde literatuur aan de prestigieuze Harvard universiteit. Na een kortstondige carrière als recensent bij de wekelijkse New Yorkse krant The Village Voice debuteerde Whitehead in 1999 met de roman De intuitionist. Het boek maakte meteen grote indruk. Schrijver John Updike noemde Whitehead in een recensie ‘sprankelend’ en ‘opvallend origineel’. Whitehead werd wereldberoemd met De ondergrondse spoorweg uit 2016. Voor dit indringende verhaal over een meisje op haar vlucht van de slavernij op een plantage in het Zuiden van de VS, kreeg hij de Pulitzer Prize én de National Book Award. In 2019 ontving Whitehead de Pulitzer Prize opnieuw, dit keer voor De jongens van Nickel, een roman over een heropvoedingsgesticht voor zwarte jongens in het Florida van de jaren 60. Tegenwoordig belijdt Whitehead zijn grote liefde voor overval- en inbraakfilms in zijn boeken, met als meest recente voorbeeld Harlem Shuffle (2021). Janine Abbring spreekt Colson Whitehead in New York.

VPRO Wintergasten met Colson Whitehead, woensdag 29 december, 22.10 uur, NPO 2

Meer nieuws

 • Prachtige recensie over ‘Vaderskind’ door Elly de Waard

  20 mei 2022

  Op 17 mei publiceerde Elly de Waard een prachtige recensie over Vaderskind van Hans Goedkoop op haar blog (https://www.ellydewaard.nl/blog/). Elly, die Renate Rubinstein zelf goed gekend heeft, schree...

  Lees het hele bericht
 • ‘Zelensky. De biografie’ door Serhi Roedenko verschenen bij Atlas Contact

  19 mei 2022

  Op 17 mei is bij Atlas Contact Zelensky. De biografie, geschreven door Serhi Roedenko (en naar het Nederlands vertaald door Roel Schuyt, Henky de Vries en Tobias Wals) verschenen. Zelensky is de enige...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Vanaf zaterdag 4 juni - negentig jaar na de voltooiing van de Afsluitdijk - zendt @NPO2 de vierdelige documentaires… https://t.co/l3PPLqUGg8
 • Gisteren was @WilSchackmann te gast bij @rtvnoord om te spreken over zijn nieuwste boek 'Etta Palm' (vanaf 13:10):… https://t.co/5dXP77YgoS
 • Michiel Cox raakte in de ban van een vrouw die tien jaar dood in haar huis lag: ‘Onbegrijpelijk drama’ (@ADnl). Hie… https://t.co/foedSpDMS8
 • @ADnl Naar het Nederlands vertaald door Roel Schuyt, Henky de Vries en Tobias Wals
 • 'Het beschrijft de transformatie van een Joodse showbizzondernemer en schijtlollige tv­clown tot charismatische lei… https://t.co/SEWHD9I2gh