Drie schrijfsters over Rusland en Oekraïne: Laura Starink, Fleur de Weerd en Natascha Wodin

Volkskrant correspondent Fleur de Weerd en voormalig NRC correspondent Laura Starink zijn dezer dagen herhaaldelijk in de media vanwege hun expertise m.b.t. Rusland en Oekraïne.
Laura Starink – Post uit Rusland 1972-2020
Laura Starink beschrijft wat ze heeft zien veranderen in het land, maar wijst ook op echo’s uit het gewelddadige verleden. Ze bereist o.a. het Rusland van Poetin die orde bracht door de autocratie te herstellen. In het gevecht tussen staat en burger, trekt de laatste nog steeds aan het korte eind.
‘De post van Laura Starink helpt ons om de verhoudingen in deze nieuwe koude-oorlogstijd in een begripvol én kritisch perspectief te zien.’ – De Standaard Letteren
Fleur de Weerd – Het land dat maar niet wil lukken – een reis door het grillige Oekraïne –
Fleur de Weerd laat zien dat Oekraïne een land is van complexe en tegengestelde overtuigingen, een land met een treurige en zeer ingewikkelde geschiedenis, een land dat worstelt om het hoofd boven water te houden, maar niet opgeeft. Een land dat zoveel meer is dan een speelbal van Rusland. Sinds de inval van het Russische leger op 24 februari 2022 is Oekraïne dagelijks onderwerp van gesprek. Maar wat is het nu eigenlijk voor land? Wie zijn de inwoners? Waar houden zij zich mee bezig? Welke dromen en ambities hebben zij? En hoe kijken zij naar de huidige situatie?
‘Over het land naast het nieuws, waarin zij diverse groepen mensen ontmoet, confronterende vragen stelt, aandachtig luistert en zo telkens tot nieuwe eigen inzichten komt. **** – NRC Handelsblad
Winnaar Bob den Uylprijs 2016. Heruitgave met nieuwe inleiding van de auteur over de oorlog in Oekraïne.
Vanaf 4 april weer leverbaar:
Natascha Wodin – Ze kwam uit Marioepol
Dit prachtige en veel bekroonde boek beschrijft de zoektocht van de auteur naar het verleden van haar Oekraïense moeder die opgroeide in Marioepol. Over de ondergang van haar aristocratische familie door de stalinistische terreur, de jaren als dwangarbeidster in het Derde Rijk. De tragiek van de geschiedenis.
‘Een gruwelijk en prachtig boek.’ – ●●●●● Jolande Withuis, NRC Handelsblad