Geert Mak ontvangt prestigieuze Duitse prijs voor het politieke boek van het jaar 2022 met ‘Grote verwachtingen’

Geert Mak ontvangt op 10 mei 2022 in Berlijn de prestigieuze prijs Politieke boek van het jaar voor de Duitse vertaling van zijn boek Grote verwachtingen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Friedrich Ebert Stichting.

“Met zijn boek slaagt de grote verteller Geert Mak er in een veelzijdig beeld te scheppen van de vaak door crises geteisterde laatste 20 jaar en een constructief-kritische blik te werpen op de sterke en zwakke punten van het Europese project. Als geen ander is hij in staat om de ontwikkelingen samen te vatten en ons een kader te bieden voor het classificeren van de actualiteit. Grote verwachtingen is een oproep aan ons allemaal om de Europese droom levend te houden en verder te ontwikkelen.” – stelt de jury in haar rapport.

In Grote verwachtingen beschrijft Geert Mak de oplopende spanningen in Europa van de afgelopen 21 jaar op een indrukwekkend nauwkeurige wijze en met een bijna griezelige vooruitziende blik – nog niet wetende wat er stond te gebeuren. Iedereen die wil begrijpen hoe de huidige Russische agressie tegen Oekraïne tot stand kwam, zou Geert Mak moeten lezen. “Dit geweldige boek over Europa is nu meer dan ooit hét boek van het moment”, aldus de jury.

De prijs wordt op 10 mei 2022 uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in Berlijn. De prijsuitreiking wordt live uitgezonden.

Geert Mak is journalist en auteur en een van de bekendste en belangrijkste non-fictie-schrijvers van Nederland. In 2004 publiceerde hij In Europa. Een reis door de 20e eeuw. Met Grote verwachtingen vervolgt hij deze reis in het nieuwe millennium onder nieuwe tekens. Zijn werk is in drieëntwintig talen vertaald.

De Politieke boek van het jaar prijs is een van de belangrijkste non-fictie boekenprijzen in de Duitstalige wereld. De winnaar ontvangt als prijs 10.000 euro. De prijs wordt jaarlijks door de Friedrich-Ebert Stichting uitgereikt aan auteurs met een kritische blik op sociaal-politieke vraagstukken, daarin toonaangevend zijn en stof tot nadenken bieden en die erin slagen een breed publiek te bereiken.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Hans Magnus Enzensberger, Václav Havel, Carolin Emcke, Heinrich August Winkler, Colin Crouch en Thomas Piketty.

Meer informatie over de prijs en verdere leesadviezen van de jury op: https://www.fes.de/preis-das-politische-buch

Meer nieuws

  • Hester den Boer over ‘Kamp Erika’ bij Nationale Herdenking op tv

    4 mei 2024

    De NOS besteedt zaterdag 4 mei uitgebreid aandacht aan de Nationale Herdenking 2024 en Hester den Boer heeft met haar boek Kamp Erika. Het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verz...

    Lees het hele bericht
  • ‘Het eiland van Anna’ van Eva Vriend is verkozen tot NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand

    30 april 2024

    Afgelopen week, in de uitzending van vrijdag 26 april, is bij Humberto op NPO Radio 1 Het eiland van Anna van Eva Vriend verkozen tot Non-Fictie Boek van de Maand. "De verhalen van de lange fiere m...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights