Waanzinnig, fenomenaal en geestig: ‘Dunkelblum zwijgt’

Op het eerste gezicht is Dunkelblum een provinciestadje als alle andere. Maar achter de façade van deze Oostenrijkse gemeente gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis, en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de nazomer van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden DDR-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was.

In de media

‘Met Dunkelblum zwijgt heeft Eva Menasse een even ingenieuze als intrigerende satire geschreven over schuld en stilzwijgen.’ Eva Menasse vertelt meer over haar nieuwe boek en het schrijfproces in een interview met het Parool.

Lidewijde Paris besprak Dunkelblum zwijgt in haar boekenrubriek in Nieuwsweekend (vanaf 5.40): ‘Waanzinnig, fenomenaal en heel geestig. Ik heb tot diep in de nacht gelezen!’

Bekijk het boek hier.

Meer nieuws

 • David Quammens nieuwe boek genomineerd voor de National Book Award

  5 oktober 2022

  De Amerikaanse uitgave van David Quammen's Buiten adem staat op de shortlist van de National Book Award in de categorie non-fictie. De bekendmaking van de prijs vindt plaats op 16 november a.s. De ...

  Lees het hele bericht
 • Margot Dijkgraaf genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022

  5 oktober 2022

  Margot Dijkgraaf is genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022 met haar boek In de voetsporen van mijn grootvader, dat in 2021 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Op 1 november blijkt of Dijkgra...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda